16 skolor i Storbritannien hotar att kontakta socialtjänsten och polisen om barn spelar Call of Duty och GTA.

16 skolor i nordvästra England har tröttnat på att barnen i deras verksamhet får spela våldsamma tv-spel med 18-årsmärkning att man nu utfärdat en varning till alla föräldrar i området. Om barnen i dessa grundskolor får fortsätta spela titlar såsom Call of Duty, Gears of War eller Grand Theft Auto kommer skolan att anmäla familjerna för försummelse till polis och socialtjänst.

If your child is allowed to have inappropriate access to any game or associated product that is designated 18+, we are advised to contact the police and children’s social care as this is deemed neglectful.

Mary Hennessy Jones, rektorn som författat detta varningsbrev till föräldrarna, förklarar varför till Sunday Times:

– Vi försöker hjälpa föräldrar att hålla deras barn så säkra som möjligt i denna digitala ålder. Det är så lätt för barn att hamna snett och föräldrar tycker att tydliga riktlinjer är hjälpsamma.

Margaret Morrissey, talesman från föräldragruppen Parents Outlod, tycker snarare att skolorna har gått för långt.

– Samtidigt som vi förstår effekten av våldsamma spel på barn tycker vi att skolorna förmodligen har gått för långt vad det gäller deras ansvar. Det här kommer snarare ses som ett hot av många föräldrar. Om skolorna verkligen ville hjälpa föräldrar och få deras tillit borde de inte hota med socialtjänsten.

Jones varnade också för att access till vissa sociala nätverk såsom Facebook och Whatsapp kan leda till "för tidig sexualisering" vilket i sin tur kan göra dem sårbara för "sexuella övergrepp och extremt våld".

Värt att notera är att Storbritannien för tre år sedan lagstadgade Pegi-rekommenderationerna vilket gör det olagligt att sälja spel till personer som inte uppfyller ålderskraven. De som bryter mot lagen riskerar dyra böter och fleråriga fängelsestraff.

Kommer ihåg polarns lillebrosa får många år sen, 6 bast gillade att köra över horor i GTA 3 på sin fritid. Tror han borde ha körtkort snart, upp till bevis! :D 03/04 Haha, detta gör ju att man minns när vi i 6:e klass (ca 12år gamla?) satt halva klassen framför klassens dator och spelade genom mitt ex. av Fantasmagoria. Där våran underbara lärare hjälpte till när vi körde fast och det spelet har flera 18+ och barnfö... 03/04 Ah, var lite osäker på ifall du var ironisk eller inte förut :) Nu förstår jag hur du menar, och håller helt med. Har själv reflekterat en del över hur spel såg ut när man var liten och växte upp med dem. Inlevelsen fanns inte ens med i bilden. För mig... 31/03 Ifrågasätter inte alla föräldrar, finns jättemånga som uppfostrar sina barn jättebra men ändå stöter på problem. Och vissa kämpar till de blir blåa i huvudet med ett "problembarn". Förstår att mina påstående verkade TOTALT generaliserande och att du kan... 31/03 Det bör också klargöras att media i stort och kvällstidningar i synnerhet är dåliga källor om man vill läsa om nya forskarrön eftersom de ofta vill framhäva ett nyhetsvärde. Om nu några forskare dragit slutsatsen att spelvåld inte gör barn mer våldsbenä... 31/03 Brittiska lärare* i detta fallet. Jag är lärarstudent samt tvspels-entusiast, så detta kommer inte få ske i Sverige. Not on my watch. 31/03 Kan vi inte bara slå fast att "jag har x och det har inte påverkat mig ett dugg!"är ett dåligt argument? Det är ingen som sagt att det handlar om alla. 31/03 Inte mer än rätt! Småbarn behöver inte spela GTA och likväridgt. Kommer ihåg hur det var själv, kanske inte skadats av det långsiktigt men mådde riktigt dåligt ibland efter jag spelat typ carmageddon på fritidsgården. 31/03 Låter mycket vettigt. 31/03 Nu är det ju inte riktigt så. De flesta föräldrar vill nog tro att de lärt sina barn någorlunda folkvett under deras uppväxt. Problemet är när deras barn umgås med andras barn, utan deras uppsyn. Då byts det erfarenheter, goda som dåliga, de tar efter... 31/03
Skicka en rättelse