En av grundtankarna bakom EU är att handel inom unionen inte ska begränsas av landsgränser och andra regler. Digital handel har dock inte kommit lika långt som fysisk i det avseendet, något man nu vill förbättra genom initiativet "Digital Single Market Strategy". Andrus Sip, vice chef för kommissionen som ska arbeta med strategin, säger så här i ett officiellt uttalande:

– Låt oss riva alla dessa murar och väggar som blockerar oss online. Människor måste kunna röra sig fritt över internetgränser på samma sätt som de gör offline. Innovativa företag måste få hjälp att växa inom EU, utan att begränsas till sin hemmamarknad. Det kommer att vara en kamp i uppförsbacke i början men vi behöver en ambitiös start. Europa dra nytta av alla fördelar med den digitala åldern: bättre tjänster, mer deltagande och fler jobb.

Som av en händelse annonserade streamingtjänsten Netflix igår att de vill satsa på en global tjänst som ska eliminera behovet av VPN-piratande. Reed Hastings, Netflix VD, motiverar planerna med följande enkla argument:

– Nyckelorsaken till en del av piratandet är att folk inte kan komma åt innehållet. Det är något vi kan fixa. En del piratkopiering är dock på grund av att folk inte vill betala. Det är svårare men som industri måste vi fixa globalt innehåll.

Skicka en rättelse