Minskad risk för genskador, hormonstörande effekter och störningar på nervsystemet. Det vill regeringens utredare uppnå genom en ny skatt på elektronik, som ska få oss konsumenter att välja de minst skadliga produkterna, rapporterar TT. På så vis ska vi inte bli lika exponerade för kemikalier i vardagen.

Spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysar, tvättmaskiner och dammsugare berörs av förslaget. Och vi på FZ påverkas kanske särskilt av kategorierna datorer, tv-apparater, mobiltelefoner och spelkonsoler.

Det kommer göras avdrag för de produkter som inte innehåller de allra farligaste kemikalierna. Enligt beräkningar bör konsumtionen av hemelektronik minska med 4,5 procent, samt föra med sig ökade skatteintäkter för staten med 2,4 miljarder kronor. Det kan bli aktuellt med upp till 320 kronor skatt för en produkt.

Allt detta förutsätter dock att det blir verklighet av förslaget. Blir det så och du varken vill anpassa din konsumtion eller betala mer skatt kan du alltid importera maskiner från utlandet, då de inte berörs av förslaget.

Via Folkbladet.

Idioti! Det finns ju allaredan miljostationer. Inte fan exponeras jag mindre pga. en extra skatt. 08/04 Du kan inte att undkomma ditt påstående om denna skatt inte drabbar ALLA elektroniska produkter. Jag har inte en aning hur det ser ut i din lilla värld men nästan allt som säljs idag på marknaden är på något sätt elektroniska D.v.s. omfattningen av denn... 08/04 Vad är fel med mitt påstående? 1. En 75% nerskrivning är mycket bra med tanke på vad alternativkostnaden blir. 2. Syftet är två. Det första är att minska andelen farliga ämnen i elektronik. Det andra är att minska konsumtionen (exponeringen) av sagda... 08/04 För att citera dig själv.. Dvs denna skatt kommer drabba samtliga varor såvida de inte är gjorda av kottar, älgskit och sojabönor. Att lägga en extra skatt(120 kr/kilot) utöver momsen per varje elektronisk produkt som säljs i Sverige för att den innehål... 07/04 Båda dina påståenden är fel. Orkar du bara inte läsa? Dels är det en rapport det handlar om och dels var det den förra regeringen som beställde den. Det tar tid att få fram underlaget och ett antal remiss-instanser ska hinna yttra sig. Ur rapporten: "Re... 07/04 Om en ändå är lite sådär påläst om vad som elektronik men även textilier och allt annat vi har i våra hem innehåller och vad de har för effekt i våra kroppar, så är inte det speciellt konstigt att förstå bakgrunden till förslaget. Problemet är ju dock... 07/04 och därför behöver inte ifrågasättas.. 06/04 On it. Det är ju påsk och grejer. Jesus hänger på korset. 05/04 Definiera ordet censur. Du, och alla andra valde att godta våra regler vid registreringen. Vi tar bort inlägg vi inte tycker tillför något. Och de som citerar andra inlägg där regler bryts. FZ firar 20 år på nätet nästa år, jag tror vi vet hur saker och... 05/04 Rensar, varnar och stänger av. För andra gången. 05/04
Skicka en rättelse