Doping är ett återkommande problem inom all idrott. Atleter som behöver bygga upp sin kropp snabbt med hjälp av kemiska hjälpmedel skapar rubriker varje månad men kan det komma att bli ett problem även i e-sport?

Eftersom många fortfarande har svårigheter att se hur man kan tävla i multiplayerspel på en proffisionell nivå har doping knappt varit på tapeten tidigare. Särskilt inte när prestationen sitter i snabba reflexer och psyke snarare än explosiva muskler eller uthållig kondition. Eurogamer har dock pratat med flera framstående e-sportare som erkänner att de använt olika preparat för att få ett övertag.

Främst rör det sig om Adderall, en amfetaminbaserad medicin som i USA används för att behandla ADHD och narkolepsi. Den, och motsvarande preparat (i Sverige används istället Ritalin) kan öka personers koncentrationsförmåga och minska trötthet, vilket såklart ger en fördelar när du behöver fokusera under långa matcher. En Starcraft-spelare ska ha sagt att "Adderall är i princip ett stimpack för gamers".

Enligt Steven, e-sportaren som frontar artikeln, menar att användet av det och andra preparat sprider sig i USA. Att flera toppspelare tar dem regelbundet och att försäljning ofta försekommer på turneringar.

På Battle.net skriver en anonym Starcraft-spelare följande:

– Jag tar "addy" och spelar Starcraft hela tiden. Det hjälper. En stark dos på 30 mg ger mig tio timmars overdrive.