Doping är ett återkommande problem inom all idrott. Atleter som behöver bygga upp sin kropp snabbt med hjälp av kemiska hjälpmedel skapar rubriker varje månad men kan det komma att bli ett problem även i e-sport?

Eftersom många fortfarande har svårigheter att se hur man kan tävla i multiplayerspel på en proffisionell nivå har doping knappt varit på tapeten tidigare. Särskilt inte när prestationen sitter i snabba reflexer och psyke snarare än explosiva muskler eller uthållig kondition. Eurogamer har dock pratat med flera framstående e-sportare som erkänner att de använt olika preparat för att få ett övertag.

Främst rör det sig om Adderall, en amfetaminbaserad medicin som i USA används för att behandla ADHD och narkolepsi. Den, och motsvarande preparat (i Sverige används istället Ritalin) kan öka personers koncentrationsförmåga och minska trötthet, vilket såklart ger en fördelar när du behöver fokusera under långa matcher. En Starcraft-spelare ska ha sagt att "Adderall är i princip ett stimpack för gamers".

Enligt Steven, e-sportaren som frontar artikeln, menar att användet av det och andra preparat sprider sig i USA. Att flera toppspelare tar dem regelbundet och att försäljning ofta försekommer på turneringar.

På Battle.net skriver en anonym Starcraft-spelare följande:

– Jag tar "addy" och spelar Starcraft hela tiden. Det hjälper. En stark dos på 30 mg ger mig tio timmars overdrive.

Tack! Inte olagligt att ha i blodet? Då förstår jag, ärligt talat, inte poängen med narkotikaförbud. 12/04 Ä 12/04 Bra skrivet! Men varför polisanmäla de som pissar positivt? Det kommer förövrigt nästan bara fungera i Sverige då det inte är olagligt att ha narkotika i blodet i speciellt många länder. Om vi snackar internationella ligor nu då. 11/04 Hej, jag skulle gärna vilja ha en rättelse i artikeln. Adderall är inte jämförbart med Ritallin, Att jämföra de två är som att jämföra Ritallin med kaffe. Närmsta som finns i Sverige är i så fall Metamina eller Elvanse. Metamina är extremt svårt att få... 10/04 Att unga människor tar droger för att orka spela mer är väl ändå problemet? Det är väl inte fusk om det inte finns några regler än? 10/04 Ser det inte som hållbart, har själv medicin på recept och tagit den i kanske två år nu, fått taggat ned på dosen vid flera tillfällen och DIPPEN som kommer under dagen kan inte alls vara allt för bra för en "elit-gamer", man blir kolossalt trött, svårt... 09/04 Har för mig att vissa gubbar brukar dricka det. Framförallt bönder. Jag tycker iaf. inte om det. Whisky funkar bättre ;) 09/04 Om man inte är sugen på att dricka smör så kan man köra en schysst rövpanna med sesamolja istället. 09/04 Prova, rätt gott faktiskt. Men rätt kcal-packat. 09/04 Jag kör den svenska varianten av Bulletproof coffe dvs. vanligt kaffe, 1 msk kokosfett med smak och 25-35 g osaltat smör. Men å andra sidan så kör jag LCHF också. Man brukar kalla det fetkaffe eller LCHF-kaffe. Jag ser det dock bara som ett substitut... 09/04
Skicka en rättelse