Förra veckan införde #Valve ett system för att köpa och sälja Skyrim-moddar via Steam Workshop, men efter högljudda protester skrotades alltihop häromdagen. Under perioden har kommentarerna såväl här på FZ som på diverse internetforum och internationella spelsajter mest handlat om hur dålig idén och utförandet varit. Men via Kotaku kan vi skåda andra sidan av myntet ur mod-skaparnas perspektiv.

Moddaren Sir Edhelsereg förklarar varför det populära argumentet "använd en knapp för frivilliga donationer istället" inte kommer fungera. Hans mest populära mod har laddats hem 70 000 gånger, men bara 1500 (2%) har bemödat sig med att klicka på "tummen upp" – något som är helt gratis att göra och hjälper mod-makarna mycket.

SkyUI-skaparen Mardoxx_ går så långt som att påså att det inte finns någon modding-community:

"There is no "community". The past 48h have shown this. There never was."

Andra argument som tas upp är att det krävs väldigt mycket tid, skicklighet och engagemang för att lyckas göra en bra mod, och att de flesta tvingas sluta när de lämnar ungdomen bakom sig för att skaffa jobb och familj. Något som kan förhindras om det finns ekonomiska incitament att fortsätta.

Några moddare kommer lämna scenen (igen), medan andra vill ha ett system där de kan publicera sina verk enbart till vänner. Vissa uppmuntrar moddarna att helt sluta tillverka saker som ett slags straff för den otacksamma communityn.

Oavsett vad man tycker om saken så har vi med största sannolikhet inte hört det sista om betalmoddar i Steam Workshop.