För bara några år sedan var det många som högtidligt dödförklarade datorn som spelplattform. Idag kan vi snegla på e-sportscenen, digitala tjänster som Steam och mmo-spelen, ochi fnissa en smula åt de forna domedagsprofetiorna. Pc-spelandet mår bättre än någonsin – men vilket land gör egentligen bäst spel till formatet?

Kent Thorén, forskare vid KTH, har kikat närmare på saken på playinginthegameindustry.com där han undersöker den svenska spelindustrin. Genom att sammanställa statistik från Metacritic har han kommit fram till att det går hyfsat bra för Sverige som bland annat når en fjärdeplats i kategorin "Average Userscore for reviewed titles, per country". Finland är allra bäst, följt av Japan och Kanada.

Thorén menar dock att informationen är indaktiv då betygen som sätts inte är systematiska av samma individer, utan generella åsikter. Undersökningen är även ofullständig då det saknas länder i beräkningen. Det hela bör alltså ses mer som en kul grej, och kanske också en fingervisning av hur det står till i pc-spelsbranschen.

Vilket land tycker du gör bäst pc-spel?

Definitivt. :) 02/06 Sverige kanske inte har gjort mest spel i världen. Men när man kollar på listan så är det ganska tunga namn vi har skapat :) 02/06 Betygsmässigt, som det står i artikeln. Dvs. en blandning av grafik, gameplay, story, ljud etc. från aggregerade betyg. 02/06 Ja jäklar de glömde jag. Sen ska vi heller inte glömma den nystartade spelstudion Jujubee som jobbar på spelet "Kursk". Otroligt intressant projekt! 01/06 Definitivt! Även The Astronauts som gjorde The vanishing of Ethan Carter är från Polen. Känns som deras spelindustri verkligen börjar ta fart, tror vi får se mycket intressant därifrån även under de kommande åren. 01/06 Jag skulle vilja hävda Polen. Flying Wild Hogs, CD Project Red, Techland, People Can Fly... mycket bra har kommit från det landet! 01/06 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Flag_of_Sweden.svg 01/06 Lägger till några till till listan. ;) Chronicles of Riddick Hotline Miami Ignition Ballistics Ground Control-serien World in Conflict The Darkness Enclave Amnesia Wolfenstein: The New Order De jag minns utan att fuskgoogla. ;) 01/06 Sverige ligger trea på den rankingen, inte fyra (före Japan). Vi ligger däremot fyra i "Average Metascore for reviewed titles, per country". Med tanke på att Sverige i undersökningen placerar sig på femteplats i "antal släppta spel" får du nog uppdatera... 01/06 Steam var mest ett exempel på hur betygen ibland ser ut. Även user votes från metacritic räknades in i undersökningen, så de VNs som faktisk kommer från japan och finns listade där påverkar resultatet. Och de har ju en ganska specifik fanbase, så lite... 01/06
Skicka en rättelse