För bara några år sedan var det många som högtidligt dödförklarade datorn som spelplattform. Idag kan vi snegla på e-sportscenen, digitala tjänster som Steam och mmo-spelen, ochi fnissa en smula åt de forna domedagsprofetiorna. Pc-spelandet mår bättre än någonsin – men vilket land gör egentligen bäst spel till formatet?

Kent Thorén, forskare vid KTH, har kikat närmare på saken på playinginthegameindustry.com där han undersöker den svenska spelindustrin. Genom att sammanställa statistik från Metacritic har han kommit fram till att det går hyfsat bra för Sverige som bland annat når en fjärdeplats i kategorin "Average Userscore for reviewed titles, per country". Finland är allra bäst, följt av Japan och Kanada.

Thorén menar dock att informationen är indaktiv då betygen som sätts inte är systematiska av samma individer, utan generella åsikter. Undersökningen är även ofullständig då det saknas länder i beräkningen. Det hela bör alltså ses mer som en kul grej, och kanske också en fingervisning av hur det står till i pc-spelsbranschen.

Vilket land tycker du gör bäst pc-spel?