Låt oss vara helt ärliga för en stund: sedan releasen i slutet av 2013 har de nya konsolerna inte slagit oss med häpnad. Det är inte tal om några dåliga maskiner, men det där stora klivet framåt som ofta uppstår i skiften mellan konsolgenerationer har uteblivit. Vissa titlar har onekligen imponerat på oss, men utan de där pirriga känslorna av att “det här var inte möjligt förut”.

Lyckligtvis är det inte ovanligt att en ny konsolcykel börjar på det här viset – spelen blir snyggare varianter av sådant vi spelade föregående generation. Med drygt 1,5 år på nacken börjar det dock bli upp till bevis för konsolmakarna. Inför #Sonys E3-presentation riktar vi därför alla blickar mot Playstation 4 och spelen med potential att få oss att tappa andan. Här är det vi hoppas mest på:

Ingående gameplay från Uncharted 4: A Thief's End, tack!

  • Lanseringen av #Uncharted 4: A Thief’s End sköts upp och ligger numera på behörigt avstånd någonstans under våren 2016. Vilket förhoppningsvis inte hindrar Sony från att rada upp fler detaljer från Drakes hårdhudade äventyr. Vi har redan sett 15 minuter gameplay, men behöver förstås mer än så för att bilda oss en ordentligt uppfattning.

  • Förra veckan utannonserades en Uncharted Trilogy-box till Playstation 4. En trevlig karamell för Uncharted-fansen att suga på inför släppet av det fjärde spelet, så mer information och gameplay-klipp hade suttit fint.

  • Vad jobbar #Heavy Rain-utvecklarna #Quantic Dream med, egentligen? The Dark Sorcerer-demot från 2013 resulterar med största sannolikhet inte i något regelrätt spel, men kanske tar de tillvara det humoristiska temat? Fast allt är ju än så länge spekulationer – något de gärna får råda bot på under presentationen.

Blir komedi nästa genre för Quantic Dream?

  • Igår rapporterade vi att Playstation 2-klassikern #Ratchet & Clank görs om till Playstation 4. Enligt #Insomniac Games rör det sig om mer än en simpel remake, där spelmekanik piffats till och andra nymodigheter gör att det handlar om “ett helt nytt spel som baseras på originalet”. Det är bara att kliva upp på scenen och bevisa att det stämmer!

  • #Killzone: Shadow Fall-utvecklarna #Guerrilla Games verkar av allt att döma jobba med något som heter Horizon och ser ut att vara en blandning av science fiction och fantasy. Detta enligt gamla läckta konceptbilder som hittills varit det enda levnadstecknet från studion. Hög tid att berätta mer, tycker vi.

  • Det stilistiska och filosofiska #Entwined må inte ha gjort något betydande avtryck i branschen. Trots det var det ganska tufft att spelet utannonserades under förra årets Sony-konferens och sedan fanns att ladda hem direkt efteråt. En sådan manöver får de gärna kosta på sig igen.

  • #No Man’s Sky har helt klart potentialen att bli något i hästväg med sitt vidsträckta, slumpgenererade universum att utforska. Men det räcker inte alltid med en cool idé för att göra ett bra spel, och utvecklarna #Hello Games måste framförallt visa att det finns substans under den läckra ytan. Hur funkar combat egentligen och vad gör man mer än att glida runt och upptäcka nya planeter? Det kan dessutom vara hög tid att spika ett släppdatum.

Släppdatum och detaljer från lovande No Man's Sky står högt på önskelistan.

  • #The Last Guardian rår inte riktigt på #Duke Nukem Forever, men med en utvecklingsperiod på åtta år är vaporware-vibbarna påtagliga. Ständiga rykten inför E3 varje år, som sällan visar sig stämma, gör att vi inte riktigt vet vart vi har den här Playstation 3-titeln om en pojke och ett gigantiskt sagodjur.

  • De olika virtual reality-aktörerna ligger i respektive skyttevärn och putsar på arsenalen inför det stundande hårdvarukriget. Sonys vapen heter Project Morpheus och kopplas till Playstation 4. Vi har hyfsad koll på hårdvaran, även om det förstås är intressant att veta mer om den. Framförallt är det dock själva spelen som vi är mest nyfikna på. Det har snackats en del om tidiga demonstrationer men väldigt lite konkret har egentligen visats upp.

Presentation ser du tisdag den 16:e juni klockan 03:00 svensk tid. Du kan se den här på FZ där vi samarbetar med Studio Hype som kommer att livestreama under presskonferenserna med analyser och diskussioner i studion.