Och då menar vi den allra första och 20 år gamla Sony-lådan.

Även de med mininalt rymdintresse har kunnat missa att den obemannade rymdsonden New Horizon igår nådde Pluto, efter en nio år lång resa. Väl där ska den analysera och fotografera dvärgplaneten för att sedan sticka vidare ut i rymden. Man skulle kunna tänka att det kräver ganska mycket datorkraft för att hålla koll på både rutter och all utrustning ombord men det som driver kalaset är samma cpu som sitter den allra första Playstation-konsolen.

Visst, den har anpassats för att klara påfrestningar såsom extrem strålning och faktum är att den har klockats ner i jämförelse med sin konsolkusin och har endast 12 MHz klockfrekvens. Nasa är mer beroende av pålitlighet än kraft - det vore ju jobbigt om någon komponent fick för sig att gå sönder sisådär halvvägs igenom uppdraget.

En liknande processor, IBM RAD6000, lär enligt uppgift kosta mellan 200000-300000 USD styck så man kan förvänta sig att dessa kostar något liknande. 16/07 "Även de med mininalt rymdintresse har kunnat missa att den obemannade rymdsonden New Horizon igår nådde Pluto, efter en nio år lång resa." Ja, alla kan väl missa det? Följer man inga nyhetsflöden så. :P 16/07 Ja det är ju Reddit trots allt så urspårning hör väl till. Utöver den långsamma hastigheten så kan den dessutom inte sända data till jorden samtidigt som den scannar Pluto på grund av att alla instrument och antenner är fasta och kräver att hela sonden... 16/07 Tack för länken. Hehe, lite skoj att frågorna om Plutos måne Charon spårar ur i en diskussion om Mass Effect (). Apropå nedladdningen från New Horizon, hastigheten är max 4 kbit/s (länk (http://gizmodo.com/why-itll-take-new-horizons-16-months-to-send-us... 16/07 Forskare på NASA hade en frågestund på Reddit häromdan, rätt intressant om man vill läsa mer: https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/3d9luh/were_scientists_on_the_nasa_new_horizons_team/ Det tar exempelvis hela 16 månader att få hem all data som sonden... 16/07 Kul att ni tog upp Pluto-Plåtaren FZ! Och skön tråd btw :D 15/07 Om appen Zedge finns till Iphone, så finns den att ladda ner där. 15/07 Är det någon som vet var man kan ladda ner vinjetten som ringsignal till iphone5s ? 15/07 Följt av? https://www.youtube.com/embed/bTC6ahN3Xa8 15/07 ... tårar i ögonen, så mycket kärlek <3 15/07
Skicka en rättelse