Många 70- och 80-talister inledde sin gamerkarriär på någon av Commodores klassiska maskiner, kanske en Vic-20 eller en Amiga-variant. Företaget lyckades dock inte hitta sin plats när Windows-datorer och renodlade spelkonsoler fick ordentlig styrfart och företaget gick i konkurs 1994. Därefter följde åratal av varumärkesbollande mellan olika företag men nu gör det comeback. Som en Android-telefon.

Det är en italiensk duo som lyckats förvärva rättigherna till varumärket inom mobiltelefonibranschen och snart släpps deras första produkt - en slimmad lur med två stycken emulatorer förinstallerade. Enligt en artikel på Wired är den utrustad med en 5.5-tums IPS-panel med en upplösning på 1920x1080, en ARM Mali T760 GPU och en Mediatek 64-bitars octocore-processor på 1,7 GHz. Vilket låter tillräckligt för att driva såväl C64-spel som Amiga-diton.

Modellen med 2 gigabyte ram kommer att kosta cirka 3000 kr medan den med 3 går loss på cirka 3650 kr. Både kommer att finnas tillgängliga i vitt, svart och retroflörtande biege. Inledningsvis kommer den att säljas i Italien, Frankrike, Tyskland och Polen med fler distributionskanaler i görningen.

Uppdatering: Via en kommentar på vår Facebook-sida uppmärksammades vi på denna artikel på Androidpolice som kritiskt granskar denna nya telefon. Efter lite grävande från dem och deras medlemmars sida visar det sig att den italienska duon tagit en redan existerande generisk produkt och helt enkelt bytt namn på den - en inte helt ovanlig manöver i elektronikbranschen. De påpekar också att mobilen de blott bytt logga på kostar hälften så mycket som Commodore-luren och att de två emulatorerna går att hämta hem gratis från Google Play.