För ett tag sedan gick CS-proffset Kory "Semphis" Friesen ut med uppgiften att "alla tar Adderall", och att han och dåvarande laget Cloud9 alltid tog preparatet (som bland annat används för att medicinera ADHD i USA) under turneringsmatcher. Något som fått ESL att reagera.

– När vi först hörde Friesens kommentarer fokuserade vi direkt på att börja justera reglerna. Vi har arbetat på att ändra våra regler, kontaktat myndigheter för stöd, och kommer vara redo att utannonsera vårt nästa steg om några dagar, berättar head of communications Anna Rozwandowicz för Wired.

– Tvärtemot vad Friesen säger i intervjun så är inte prestandahöjande droger "hur man vinner" i turneringarna, och det är kontraproduktivt i det långa loppet. Precis som i vilken annan sport som helst så vinner man genom att träna och arbeta hårt.

Exakt vad ESL har i kikaren får vi alltså veta om några dagar, men det verkar handla om rutiner för att motverka fusk och doping. Rozwandowicz anser att drogtestning för e-sport är långt bort men att de behöver ta steg i den riktningen för att på sikt närma sig hur traditionell sport handskas med doping.

Well, du tar det i medicinskt syfte. Det gör inte dessa. Dessa lär ta rekreationella doser eller dylikt, och återdosera just in case när de kan. Troligtvis har de tillräckligt mycket med erfarenhet av sättet de använder knarket på (kallar det för knark... 22/07 Jag som själv tar det i medicinskt syfte kan knappt förutspå det hela men ligger något i det du säger! 22/07 Korrekt, det är vanligare med doping i USA än det är här i Europa till exempel, även fast det förekommit doping här också givetvis. (Inom esporten) Man måste söka dispens för att kunna använda sig av sin medicin, gör man inte det klassas det som doping.... 22/07 Och även om du får en diagnos här är det inte alls säkert att du får det utskrivet ändå. Men jag misstänker att detta är ett större problem bland amerikanska lag eftersom de har lättare och (kanske) laglig tillgång till det, samt att kulturen verkar sta... 22/07 Hockey VM. Bäckström dopad och fick inte spela. Skulle en CS final se likadan ut att den som dopat sig blir utesluten ur matchen och måste ersättas med en annan spelare skulle deras chanser att vinna minskas radikalt även om alla dom käkar adderall. Säg... 22/07 Sorry, men det där lät verkligen som en skrämmande dystopi med rejäla existentiella problem. :) Sporten i sig hade vart coolt att se såklart! Dock antagligen inte lika coolt att se samhället sporteb befinner sig i. 22/07 Betablockare minskar bland annat nervositeten, vilket kan vara rätt bra om man sitter framför ett par hundra och spelar live + tusentals som sitter hemma vid datorn och kollar. Adderall ökar koncentrationsförmågan och hjälper dig att fokusera, även det... 21/07 Fel. Det är inte lagligt i bodybuilding men dom testas inte i det. Så alla gör det! Det finns ingen sport i hela världen som gör att steorider är lagligt tyvärr. Men det finns i princip alla sporter och dom flesta i top 20 använder det. 21/07 Bodybuilding? Där är det ju obligatoriskt att använda sig av steroider. 21/07 Det är ganska så troligt att de hittar sätt att säga till att det inte hinner gå ur kroppen innan de spelat färdigt... 21/07
Skicka en rättelse