#Aliens: Colonial Marines och #Duke Nukem Forever är knappast #Gearbox stoltaste ögonblick. Många skyr spelen som pesten – men inte Gearboxchefen Randy Pitchford. I en fyllig intervju med Eurogamer försvarar han titlarna som blivit klassiska på helt andra grunder än sina (ringa) förtjänster.

– Jag gillade Colonial Marines. Och när jag säger det sticker det sådana som inte gjorde det i ögonen. Det är nästan som om de vill att jag ska säga "jo, det var skräp". Jag skulle ljuga om jag sa så. Jag gillar faktiskt, ja, vad fasen, jag gillar verkligen Duke Nukem Forever. Jag tyckte det var grymt. Verkligen! Jag inser att jag inte är objektiv.

Intervjun handlar förstås, utöver kommersiella och kritikerfloppar, också om den felaktiga marknadsföring Colonial Marines anklagats för. Vi har hört det förut. Dock har Pitchford en intressant infallsvinkel när han hävdar att förhandsbokningarna bestod av mindre än tio procent av den totala försäljningen, vilket skulle innebära att de flesta köpte spelet efter releasen när stormen kring spelet tog vid. Det skulle alltså innebära att köparna med lite, lite research skulle vara väl medvetna om kritiken.