Försvårar piratandet för Xbox och Windows.

*Förtydligande: Det uppdaterade avtalet gäller en rad tjänster och produkter, t.ex. Xbox, Xbox Live och Windows Games, inte hela operativsystemet Windows. Avtalet ger Microsoft rätt att uppdatera och ändra funktioner som bl.a. förhindrar användning av piratkopierade Microsoft-spel på Xbox och Windows. Ungefär som Steam, Uplay och Battle.net. Däremot berör det uppdaterade avtalet inte Windows 10 specifikt, och Microsoft får inte söka efter eller stänga av piratkopierade spel från andra företag.

Avtalet i fråga heter Microsoft Services (eller "Avtal för Microsoft-tjänster" på svenska) och gäller som sagt ett antal tjänster från företaget, bland annat Xbox Live och Windows Games. Exakt vilka tjänster som berörs läser du här, sektionen "Täckta tjänster". Däremot gäller det inte specifikt Windows 10 (som berörs av två andra avtal: MS License Terms och MS sekretesspolicy), vilket vissa sajter gjort gällande (och som nyheten från början antydde). Vi ber om ursäkt för tidigare otydligheter.

Ursprunglig nyhet: Kör du Xbox eller Windows Games-spel? Då har du godkänt att #Microsoft får söka efter och stänga av piratkopierade Microsoft-spel samt icke godkänd hårdvara i din maskin.

Licensavtalet uppdaterades nyligen och i den nya versionen finns en sektion som tillåter ovanstående, rapporterar Alphr.com. Avtalet gäller en lång rad produkter och tjänster, däribland Windows Games och diverse Xbox-tjänster, vilket vi tolkar som att det i fallet Windows gäller Microsofts egna spel (spel från andra företag, t.ex. på Steam, torde inte beröras).

Nyheterna i hittas i sektion 7b av avtalet och formuleras så här:

Vi har rätt att automatiskt kontrollera din version av programvaran, vilket är nödvändigt för att tillhandahålla Tjänsterna och hämta programvaruuppdateringar eller konfigurationsändringar, utan att debitera dig, för att uppdatera, förbättra och vidareutveckla Tjänsterna, inklusive de som hindrar dig från att komma åt Tjänsterna, spela förfalskade spel eller använda ej godkända kringenheter för maskinvara.

Vad gäller kringutrustning och hårdvara är det lite oklart vad som avses. Det skulle kunna röra sig om att förhindra att folk moddar Xbox-tillbehör, men i värsta fall skulle det kunna gå så långt att Microsoft inte tillåter rattar och annan kringutrustning från tredjepartstillverkare. Lite som rattsituationen för Playstation 4, där många äldre rattar inte fungerar med konsolen. Men det är förstås värsta-scenariot.

Den nya given innebär naturligtvis inte någon garanti för att Microsoft faktiskt kommer sniffa igenom världens alla Windows-datorer och Xbox-konsoler och göra livet surt för de ohederlliga, även om risken/möjligheten finns.

Jag håller helt med! Piratkopiering av mjukvara är på alla sätt och vis likställt med att parasitera, och det är kanske främst det som oroar mig i den här debatten. Många av dem människorna som gör det känner att dem på något sätt tjänar samhället i någ... 20/08 Tycker diskussionen ibland kan vara intressant just runt hur mycket någon förlorar när man inte gör rätt för sig i olika sammanhang. Jag håller med många när de säger att ingen ekonomisk förlust skett till upphovsrättsinnehavaren då man aldrig skulle... 20/08 Sant, vi har nog kommit till ett stillestånd där. Vill bara förtydliga att jag inte nödvändigtvis är mot piratande, det är mer att jag inte vill skönmåla det, att få det till någonting annat mer lättsmält än vad jag anser att det är. Att jag stundtals... 20/08 Jag tror du vill applicera stöld = den försvunna oskuldsfullheten då man upptäcker att nån kopierat nåt som du inte vill skall kopieras. Men eftersom du förstår vad jag menar och vice versa är det väl avslutat för ingen av oss kommer väl att byta åsikt?... 20/08 Skulle det inte vara att stjäla någons dna om jag tog ett stycke mot någons vilja? Det är ju inte så att personen i fråga dör, eller ens märker av att jag kopierar hans dna. Tråkigt att diskussionen än en gång svävar in på skillnaden mellan kopiering... 20/08 Jag förstår hur du menar också, det är att följden av handlingen (kopieringen) är en stöld du inte verkar greppa. Varför kan man inte bara hacka sin bank och piratkopiera en etta och en jäkla massa nollor till sitt konto då? Då kan man ju endast åka dit... 20/08 Bra sagt, du har antagligen rätt. Någon förståelse kommer dock aldrig hända som det ser ut. 20/08 Jag förstår hur du menar , men det är fortfarande så att den som nu har orginalet får den kopierad. Att sen du påstår att det är stöld för att säljaren/ägaren/whatever förlorar pengar på det hela är icke relevant här. Låt oss döpa om Piratkopering till... 19/08 Ja den tanken är rätt så främmande för oss. Objektiva värdeläror som hävdar att saker och ting har någon form av inre värden, blev ganska otänkbara med marginalist-revolutionen på 1800-talet. Frågan är bara huruvida det är detta Harikiri menar, hoppas... 19/08 Haha, skönt ifall man som konsument hela tiden kunde ifrågasätta varor med argumentet att: "Ja, men så mycket kostade ju inte den här varan att tillverka...". Tänk tanken att man går och handlar en tröja: "Jaha, 200 säger du? Den här biten bomull och... 19/08
Skicka en rättelse