*Förtydligande: Det uppdaterade avtalet gäller en rad tjänster och produkter, t.ex. Xbox, Xbox Live och Windows Games, inte hela operativsystemet Windows. Avtalet ger Microsoft rätt att uppdatera och ändra funktioner som bl.a. förhindrar användning av piratkopierade Microsoft-spel på Xbox och Windows. Ungefär som Steam, Uplay och Battle.net. Däremot berör det uppdaterade avtalet inte Windows 10 specifikt, och Microsoft får inte söka efter eller stänga av piratkopierade spel från andra företag.

Avtalet i fråga heter Microsoft Services (eller "Avtal för Microsoft-tjänster" på svenska) och gäller som sagt ett antal tjänster från företaget, bland annat Xbox Live och Windows Games. Exakt vilka tjänster som berörs läser du här, sektionen "Täckta tjänster". Däremot gäller det inte specifikt Windows 10 (som berörs av två andra avtal: MS License Terms och MS sekretesspolicy), vilket vissa sajter gjort gällande (och som nyheten från början antydde). Vi ber om ursäkt för tidigare otydligheter.

Ursprunglig nyhet: Kör du Xbox eller Windows Games-spel? Då har du godkänt att #Microsoft får söka efter och stänga av piratkopierade Microsoft-spel samt icke godkänd hårdvara i din maskin.

Licensavtalet uppdaterades nyligen och i den nya versionen finns en sektion som tillåter ovanstående, rapporterar Alphr.com. Avtalet gäller en lång rad produkter och tjänster, däribland Windows Games och diverse Xbox-tjänster, vilket vi tolkar som att det i fallet Windows gäller Microsofts egna spel (spel från andra företag, t.ex. på Steam, torde inte beröras).

Nyheterna i hittas i sektion 7b av avtalet och formuleras så här:

Vi har rätt att automatiskt kontrollera din version av programvaran, vilket är nödvändigt för att tillhandahålla Tjänsterna och hämta programvaruuppdateringar eller konfigurationsändringar, utan att debitera dig, för att uppdatera, förbättra och vidareutveckla Tjänsterna, inklusive de som hindrar dig från att komma åt Tjänsterna, spela förfalskade spel eller använda ej godkända kringenheter för maskinvara.

Vad gäller kringutrustning och hårdvara är det lite oklart vad som avses. Det skulle kunna röra sig om att förhindra att folk moddar Xbox-tillbehör, men i värsta fall skulle det kunna gå så långt att Microsoft inte tillåter rattar och annan kringutrustning från tredjepartstillverkare. Lite som rattsituationen för Playstation 4, där många äldre rattar inte fungerar med konsolen. Men det är förstås värsta-scenariot.

Den nya given innebär naturligtvis inte någon garanti för att Microsoft faktiskt kommer sniffa igenom världens alla Windows-datorer och Xbox-konsoler och göra livet surt för de ohederlliga, även om risken/möjligheten finns.