Brister i Linux-koden gör att Valve skippar en användbar funktion.

Steam Machines, #Valves satsning på spelbara kompaktdatorer för vardagsrummet, är bara tre månader från release. Nu berättar en av utvecklarna att maskinerna kommer sakna den användbara suspend/resume-funktionen.

Därmed kan du inte på laptop-vis stänga av maskinen, och vid återstart snabbt och smidigt fortsätta där du var. Eftersom Steam Machines ofta kommer stå i vardagsrum kan det hända att folk vill stänga av dem för att slippa eventuella fläktljud, och dessutom kommer de ta längre tid att starta. Med suspend/resume kan du stänga ner datorn men ändå spara vissa funktioner, samt starta den snabbt med de önskade funktionerna igång.

Beskedet lämnas av en Valve-medarbetare på Github. Han klargör kort och gott att funktionen saknas, och att det beror på grafikstödet i Linux (som driver operativsystemet SteamOS).

Svårigheter att väcka handkontrollen ligger bakom beslutet att skippa suspend/resume.

En utförligare genomgång återfinns på Slashdot. Problemet är att få operativsystemet att korrekt återaktivera handkontrollerna vid resume, vilket sägs bero på brister i Linux hanterig av kringenheter. Bekymret ställer även till det för andra kringenheter, t.ex. tangentbord. Författaren menar att enhetshanteringen behöver en översyn, men att det kan bli svårt att åstadkomma eftersom för många intressegrupper är inblandade.

Really, the Linux device management system for input devices needs an overhaul; unfortunately, doing this crosses too many kingdom boundaries, and there are too many stakeholders involved to really get traction, unless you happen to be one of the area "owners" for one of the involved subsystems.

Låt oss därför hoppas att de som tillverkar Steam Machines-datorer lägger mycket krut på tyst kylning och SSD-lagring för snabbare operativsystemsstart. Alternativt kan du trycka in SteamOS i en vanlig pc, om det lockar mer.

Steam Machines är tänkt att lanseras den 10 november. Mer info om maskinerna och dess tillbehör i länkarna nedan.

Steam machines kommer att ha tillgång till openGL och vulkan istället den nya api:en som är baserad delvis på mantle men skapad utav khronos group som även är ansvaraiga för openGL. 21/08 SteamOS är inte menat för att installeras på laptops men det är klart att det går, det är istället bättre att installera valfri linux distribution istället valve rekommenderar ubuntu. 21/08 Linux kommer att ha vulkan istället som är utvecklat utav khronos group tillsammans med valve och flera gpu tillverkare och spelföretag likt directx 12 är det också en låg nivå api som kommer finnas tillgänglig för alla platformar. 21/08 Det många inte tänker på är att det kommer vara ca 70-100ms delay genom trådad uppkoppling med Valves streamingtjänst. Medelmänniskan reagerar och känner av fördröjningar över ca 30ms. Det gör att många spel verkligen känns jobbiga att spela och en del... 20/08 Tja, en del köper en konsol för 4k bara för att spela vissa utvalda titlar. Jag tycker det är mastigt, speciellt med tanke på att en uppgradering till PC kostar detsamma men öppnar upp för långt fler titlar. Men som du själv är inne på "smaken är som... 20/08 Det var som fan! Säg till när du kan lira Uncharted serien på den, först då känns det relevant överhuvudtaget... kan ju faktiskt vara så att folk skaffar sig konsoler just för specifika titlar som inte kan nås på annat håll. Steamboxen har jag dock vari... 20/08 Så vems är felet, det är ju inte valves fel? linux har ju alltid varit rätt värdelöst när det gäller spel dock. 20/08 Felet är inte linux. Klart som satan att du kan lägga ner datorn i viloläge och sen boota upp igen med alla inkopplade enheter fungerande. Linux slår allt annat i alla kategorier förutom support till just spel. 20/08 Lägger inte tillverkarna av hårdvara in ordentligt stöd I Linux så vad ska Valve göra? Jag gissar på att detta kommer ändras när Steam Machines får lite försäljning. Money talks. 20/08 Svårt att se hur Steam machine ska kunna bli någon större succé. Bortkastat projekt i min mening. 20/08
Skicka en rättelse