#Kickstarter har populariserat gräsrotsfinansiering, och lagt grunden för projekt som #Star Citizen, #Broken Age, Oculus Rift och #Elite: Dangerous. Men nu får giganten konkurrens av #Fig, en crowdfunding-tjänst som till skillnad från Kickstarter låter finansiärerna ta del av eventuell vinst. Fig handlar uteslutande om spelutveckling, och både privatpersoner och företag kan bidra.

Kit startades av #Double Fine-medarbetaren Justin Bailey, och inledningsvis kommer två månadslånga finansieringsprojekt åt gången drivas. Tanken är att växla mellan projekt från erfarna studior, t.ex. Double Fine, och nya eller mindre kända utvecklare. Projekten välj av en namnkunnig samling spelutvecklare, bland annat Tim Schafer från Double Fine, #Interplay- och #Inxile-grundaren Brian Fargo och #Obsidians Feargus Urquhart.

Företag som investerar pengar i ett projekt kommer få ta del av vinsten om det blir framgångsrikt. För att få investera krävs att företaget är ackrediterat och är värt minst 1 miljon dollar eller har haft en omsättning på minst 200 000 dollar de senaste åren, och minsta summa är 1000 dollar.

Längre fram kommer också privatpersoner kunna ta del av eventuell vinst. Men det ska också finnas vanliga belöningar i stil med ett exemplar av spelet, om man inte vill satsa alltför mycket pengar. Det går redan nu bra att bidra som privatperson, dock utan möjlighet att få se pengarna ramla in om nuvarande spelprojekt senare visar sig vara nästa #Star Citizen.

Först ut i Figs crowdfunding-försök är #Outer Wilds, ett rymdutforskarspel som i mars plockade hem Grand Prize på Independent Games Festival. Målet är 125 000 dollar, och efter ett dygn har det kommit en bra bit på väg: drygt 60 000 dollar från 244 bidragsgivare, varav 34 000 dollar från investerare.

Ta en titt på Outer Wilds i filmen nedan.