I dag är det på dagen 20 år sedan #Microsoft släppte Windows 95, operativsystemet som kanske mer än något annat förenklat datoranvändning för den breda massan.

Med Windows 95 lanserade Microsoft ett helt nytt grafiskt användargränssnitt, och nyheter som aktivitetsfältet, utforskaren och den ikoniska Start-menyn såg dagens ljus. Start-knappen samlade det mesta av operativsystemet funktioner på ett och samma ställe, och blev en lättbegriplig utgångspunkt, inte minst för folk utan större datorvana.

I samband med Windows 95 fick världen också stifta bekantskap med webbläsaren Internet Explorer. Men vi är nu beredda att förlåta Microsoft för det.

För att köra Windows 95 menade Microsoft att du behövde en 386-processor, 4 MB internminne och minst 50 MB lagringsutrymme. Men för att kunna köra systemet någorlunda smärtfritt rekommenderades en 486:a och 8 MB RAM.

20 år efter premiären märks Windows 95:s betydelse fortfarande. Microsoft försökte som bekant fasa ut Start-knappen med Windows 8 för knappt tre år sedan, något som väckte ett ramaskri. Och med sommarens Windows 10-release har företaget som bekant backat. Frågan är om och när vi får se ett operativsystem med lika stor betydelse igen.