#Star Citizen var en av de stora vinnarna under de första gyllene Kickstarter-åren där många spelprojekt lyckades äska miljoner. Chris Roberts bad om 500 000 dollar för att skapa den ultimata rymdsimulatorn och fick strax över 2 miljoner - en summa som idag närmar sig 90 miljoner dollar. Det första löftet om ett färdigt spel i slutet av förra året bröts och sedan dess har kritiken mot utvecklaren hårdnat - särskilt när andra moduler också har försenats.

Främst i ledet av kritiker står indieutvecklaren Derek Smart som genom flertalet långa artiklar granskat projektet och med bestämdhet hävdat den nuvarande visionen aldrig kommer att färdigställas. Sedan det första inlägget på sin blogg i mitten av juli har Smarts bidrag på 250 dollar dragits tillbaka och hans konto på den officiella sajten stängts av, mot hans vilja.

Chris Roberts menar att Smart försöker rida på Star Citizens uppmärksamhetsvåg för att lyfta fram sin egen person och spelportfölj men kritiken har inte tystnat. Istället har Smart nu krävt en genomgång av hur backer-miljonerna har spenderats - annars drar han företaget inför en civil domstol.

Det finns också omständigheter kring utvecklingen som får en att lyfta ett ögonbryn. Hur Chris Roberts fru anställdes som marknadschef på meriter som sedan visade sig vara falska och hur de fortsätter att sälja skepp som än så länge bara finns på konceptbilder - trots att spelets ständigt ökande omfång redan försenat projektet ordentligt. Något Roberts själv länge hävdade att det inte gjorde.