Virtual reality är framtiden, och framtiden är snart här. Berätta vilket headset du tror mest på!

Virtual reality kom, sågs och dog under 90-talet. Dåtidens teknik kunde inte bära drömmarna om en digital värld projicerad direkt framför ögonen. För fyra år sen blev en 18-årig Palmer Luckey frustrerad över den gamla VR-brillornas brister. Han grävde upp idén från dess grav och byggde vidare på den med nutida teknik i sina föräldras garage. Ett tag senare bad han allmänheten om 250 000 dollar till finansiering via Kickstarter. Han fick in nära tio gånger så mycket, och sedan dess har VR lyfts fram som spelbranschens kanske viktigaste nyhet sedan accelererad 3D-grafik.

I nuläget finns åtminstone fyra stora aktörer på VR-marknaden, var och en med sin nisch. Förutom Oculus Rift är det #Sonys PS4-satsning Morpheus, #Valves och mobiltillverkaren #HTC:s Vive och svenska #Starbreezes teknikspäckade men ännu outvecklade Star VR.

FZ har testat samtliga dessa VR-headsets vid olika tillfällen, tre av dem de senaste veckorna. Det planeras för release för alla utom Star VR inom det närmsta halvåret, och nu undrar vi – vilket tror du att du kommer köpa?

Om du är osäker läser du igenom våra intryck av dem, länkar och korta sammanfattningar nedan.

  • HTC Vive är byggd för att spelaren ska kunna röra sig i rummet medan man spelar. Lasrar registrerar din position i rummet och målar upp virtuella väggar på skärmen så att du slipper bryta något. Imponerade stort när vi testade den på Gamescom nyligen.

  • Star VR är underdogen i den här samlingen, och kanske även framtidshoppet. Starbreeze satsar på dubbla betraktningsvinkeln mot övriga kombattanter, och den långt mer högupplösta skärmen är defintivt något som kommer uppskattas när tekniken är mogen att mata den med tillräckligt många bilder per sekund. Lär inte släppas än på ett par år, men kanske den första aktören i generation två av virtual realityns återkomst.

Under tiden man väntar finns ju annars Cardboard VR tillgängligt redan idag, i alla fall om man nu har en Android smartphone... Kostar bara ett par dollar från ebay eller diverse kinesiska nätbutiker. En rätt så underhållande grej med cardboard är 360... 07/09 Hur är dessa VR med glasögon på? Finns det någon som är sämre pga det? 06/09 Av de jag testat är Vive favoriten, helt klart. Helst vill jag ha alla, men då måste jag bli rik först. 06/09 Varför välja? Jag ska köpa alla. 06/09 Det lutar åt Vive. Eller inte alls. 06/09 Den som porrproducenterna stödjer! 06/09 Att teleportera sig fram i ett spel likt det gamla spelet Myst är svårt att tillämpa på spel generellt (kikade på video om blink), dock bra hjälpmedel för de som blir hopplöst illamående i vr och inte kan spela på annat vis. Utvecklare lägger idag redan... 05/09 Realistiskt så blir det nog HTC Vive för min del då jag inte kommer att orka vänta ett par år på Star VR. När väl man har kört ett tag så vet man nog bättre vad man vill ha, så det intressanta valet sker i generation 2 :) 05/09 Inte bullshit faktiskt, det är bara taget ur kontext. Vive ger inget illamående i de upplevelser som Valve har demonstrerat. Finns mängder artiklar om det. Du kommer fortfarande kunna bli illamående om du spelar spel som utsätter hjärnan för rörelser... 05/09 Ang illamående så kommer du inte ifrån det med någon av dem. Det beror på att din hjärna inte gillar att åka i en virituel bergodalbana medans kroppen sitter opåverkad stilla i en stol. Det är en kroppslig begränsning och inget som går att bygga bort.... 05/09
Skicka en rättelse