Speldatorer drar massor av el, visar rapport. Men du kan enkelt både ha och äta kakan.

Alla vet att en bra speldator drar mycket el, men frågan är hur mycket. Svaret kommer i en färsk forskarrapport – massor.

En vanlig speldator beräknas dra 1400 kilowattmmar per år, vilket är sex gånger mer än en "vanlig" dator och sju gånger mer än ett kylskåp. Speldatorer utgår 2,5 procent av världens datorer, notebooks och konsoler, men de konsumerar 20 procent av elektriciteten som driver dessa. Det enligt en rapport vid namn "Taming the energy use of gaming computers", skriven av av miljö- och energiforskaren Evan Mills på University of California.

Även om komponenterna inte alls drar så mycket el som anges i specifikationerna – i snitt låg den faktiska förbrukningen på omkring 50 procent för hela datorn – drar de markant mer än en "vanlig" dator som inte primärt är byggd för spelande.

Geralts utseende kostar.

Om inga ändringar görs tror forskarna att dedikerade speldatorer år 2020 kommer stå för 40 procent av den energi spelmaskiner drar, trots att de bara utgör 10 procent av alla spelplattformar.

Given market trends and projected changes in the installed base, we estimate that this energy consumption will more than double by the year 2020 if the current rate of equipment sales is unabated and efficiencies are not improved. Although they will represent only 10% of the installed base of all types of gaming platforms globally in 2020, relatively high unit energy consumption and high hours of use will result in gaming computers being responsible for 40% of overall gaming energy use.

Lyckligtvis behöver du inte gräva fram ditt gamla Riva TNT-grafikkort för att göra miljön lite lyckligare. Energiåtgången sänks enkelt genom att välja mer energieffektiva komponenter och skruva med spelets inställningar. Mills säger att energiåtgången på så sätt kan minskas med mer än 75 procent, vilket skulle spara 120 miljarder kilowattimmar om året år 2020. Eller i pengar: 18 miljarder dollar.

– Den stora poängen här är att spelare inte behöver offra prestanda för att spara energi, säger Evan Mills enligt SVT.se. Man kan både ha kakan och äta den. Dessutom var de energisnåla systemen både tystare och blev mindra varma, vilket är en fördel för de som spelar.

Den drar inte mer än andra kort vid idle. 80 watt enligt Swec. Sen drar den mer när det är under full load, men det är ändå minimal skillnad mot andra toppkort. 2 timmar gaming varje dag gör att det kortet kostar ca 10 kr mer i el per ÅR än andra toppko... 12/09 202kwh låg den på denna månad, ligger på strax över 75 när jag aldrig är hemma och allt är avstängt. Ja kylen och spisen är gamla och drar mycket, men tycker inte det borde vara så illa att förbrukningen skjuter i höjden på att vara hemma max 7 dagar... 03/09 Kanske har du någon energitjuv i din bostad, nåt gammal kylskåp eller nåt som står och går. Men sen är det svårt att svara på utifrån en kostnad hur mycket el du förbrukar, eftersom olika elavtal har olika pris. Kolla istället på nästa räkning hur många... 03/09 ... vad har du för bolag? Den fasta kostnaden för mig är 200 kr i månaden! Alltså, när jag har ALLT avstängt och inte vart hemma på bokstavligt talat 1 månad så hamnar elräkningen på ~210 kr. Om jag är hemma 1 vecka? Bam! 310kr. Ps. Min dator står hemma... 03/09 Dessutom, glöm inte hur vi idag kör lågenergilampor och halogenspottar där det förr var rena glödlampor. Det bytet motsvarar med råga ett par stora element, eller en speldator som faktiskt går nära 100% och inte idlar för slösurfande. Eller varför inte... 02/09 Jag skulle kunna gå ner till 35watt och spela wow.. men istället kör jag en gammal dator som alstrar mycket värme 02/09 Idiotiskt resonemang, speciellt på våra breddgrader. Har man fungerande termostater spelar det ingen roll var energin kommer ifrån eller resulterar. I slutändan blir det värme ändå. El-uppvärmda hus kör "fin-elen" direkt in i elementen. Där kan man snac... 02/09 Jo det är ju sant! :) 02/09 Älskar hur folk går på defensiven och drar en massa bortförklaringar. Faktum är fortfarande att datorer drar en jävla massa el. 02/09 Man brukar tända gatubelysning på dagen för att kunna se vilka lampor som är trasiga och sedan byta dessa... 02/09
Skicka en rättelse