Det är tydligen inte okej att sprida betalda åsikter utan att berätta det.

För många blev Youtube en motreaktion mot de stora mediabolagens spelsajter. Helt plötsligt satt där vanliga gamers och uttryckte sina ärliga åsikter utan filter. Men det dröjde inte länge förrän de stora utgivarna insåg vikten av synas i dessa sammanhang och allt fler har börjat lägga stora marknadsföringsbelopp på kreatörer på Googles videosajt.

Machinima, ett av de största nätverken för videoskapare inom spel, har dock gjort bort sig. Tidigare i veckan stod det klart att de mottagit stora summor pengar från Microsoft mot att deras kanaler la upp videos som var positiva mot Xbox One och dess spel. Utan att berätta att de fått betalt för det, något som såklart inte gillades av den amerikanska motsvarigheten till Konsumentverket.

De två första kanalerna fick så mycket som 127 000 och 255 000 kr för att skapa filmer som genererade mellan 250 000 respektive 730 000 visningar. Senare fick fler partners i deras nätverk möjlighet att vara med på dealen som då gav en dollar per tusen visningar - utan att kräva att de berättade att Microsoft betalat dem att vara positiva.

Enligt Microsoft var detta inte en del av affärsuppgörelsen och när det upptäcktes ska de ha krävt att kommunikationen åtgärdades. Machinima har erkänt misstaget och har åtagit sig att inte upprepa misstaget.

Man behöver inte hacka på Microsoft. Nintendo dömdes till dryga böter för kartellbildning av EU back in the days och det drabbade mig direkt med sjukt dyra spel. Gulliga Nintendo och alla gamers vän-image Sony är lika sviniga vid andra tillfällen. Och... 06/09 Lobbyism och korruption är lika äckligt i alla dess former 05/09 Lite orättvist att kasta skit på Microsoft för detta, det företaget hittar på så mycket hyss i övrigt att man knappast behöver ge dem gulit-by-association-skit. 05/09 Sony kanske gav dom pengar för att inte gå ut med dom fått av MS och då får dom att verka sämst av dom. 05/09 Kul att folk tror att Microsoft är ensamma om att betala folk för marknadsföring. Just nu försöker ju Sony t ex att övertyga folk att slösa pengar på Until Dawn som är mer som gamla FMV-spel till Sega CD än ett modernt spel. 05/09 Står i artikeln att det är FTC, dvs en grov motsvarighet till vårt Konsumentverk. I länken till FTCs uttalande kan man läsa att de i stort sett fått lova att aldrig göra om det. Detta då i utbyte mot att slippa grova böter, får man anta. 05/09 dom bad om förlåtelse dessutom, som om det någonsin kan förlåtas att dom lät sig köpas, billigt dessutom. hoppas det var värt 100 lax att aldrig igen vara med 05/09 oj så oväntat, om man är en idiot =) 05/09 Du missa delen med att hemlighetshållandet inte var en del av dealen. De ville väl mer ha något som var mer uppenbart som när MajorNelson hälsade på Boogie2988 05/09 Vadå fällda? Är det en domstol på något vis? Vad blev i sådana fall påföljden? Känns som en halvfärdig artikel. 05/09
Skicka en rättelse