Spelutgivarna gör allt galnare saker för att du ska förboka.

Förr i tiden fanns det en faktisk anledning till att förboka spel. De kunde fysiskt ta slut i din närmsta butik och du riskerade då att stå utan i flera veckor medan containerfartyg rörde sig med maklig takt över haven. Idag, när digital distribution växer sig större för varje år, och fullständigt dominerar vissa plattformar, är situationen en annan.

För utgivare fortsätter det dock vara ett mätvärde för hur pass bra deras marknadsföring har fungerat och det har till och med hänt att bonusar baserats på antalet förbokningar. Du förstår hur galet det är. Därför är det många som tar ställning mot att förboka spel, bland annat pc gamer-kelgriset Totalbiscuit.

Samtidigt blir samlarutgåvor allt fläskigare och förbokningsinnehållet matigare. Det är ett hyfsat smart pr-stunt att tävla ut en egen ö till förbokare, den gratis marknadsföring du får genom det är helt klart värd mer än 50 000 dollar, men ändå. En egen ö.

Vad är din inställning till förbokning av spel - tar du helt avstånd från det, förbokar något bara ibland eller allt du vill ha?

Tidigare har det hänt att jag förbokat ett och annat spel, men numera är jag mera principfast och väntar. 14/09 Eftersom jag samlar på CE boxar så förbokar jag CE boxar av de spel jag finner intressanta men ska jag inte ha någon CE förbokar jag inte. 14/09 Slutat med det helt nu. Även börjat pirata spel eftersom nedladdningsbara demos verkar märkligt nog ha försvunnit i samma veva som PC-spel verkar bli trasigare och trasigare vid släpp. Less på att köpa grisen i säcken. 14/09 Senaste jag bokade var Rome 2, största misstaget jag gjort i spelvärlden. Sen dess har jag inte förbokat. 13/09 Pillars of Eternity. 13/09 Förbokar inte spel till PC längre av den enkla anledningen att för många spel släpps ofärdiga eller med väldigt många/stora buggar. Tvärtom så brukar jag försöka hålla mig tills efter de första patcharna är släppta. Då blir det oftast lite billigare och... 13/09 Ett bättre sätt är att lägga undan pengar. 13/09 PoE? Det enda jag kan tänka på är Path of Exile, men det är ju ett gratisspel. 13/09 Jag förhandsbokar ibland. Alla rollspel från Bethesda förhandsbokas, då jag gillar fysiska utgåvor och vill spela på releasedagen. Samma sak om det är ett spel jag verkligen tror på, och som har en collector's edition jag tycker är prisvärd. The Last... 13/09 Visst har man lärt sig lite efter SimCity. Men med spel som Witcher 3 och PoE så är det inte som en chansning när man förbokar. Man vet helt enkelt att det kommer vara schysst. 13/09
Skicka en rättelse