Filmen och Jack Thompson mot Rockstar-chefen slaktas – både av Rockstar och andra.

I går sände det brittiska tv-bolaget BBC "dokumentären" The Gamechangers, en på förhand omsusad film om konflikten mellan #Rockstar-grundaren Sam Houser och den spelfientliga advokaten Jack Thompson. Och Rockstars omdöme är skoningslöst – "Exakt vad är det här för godtycklig, påhittad skit?" skriver företaget i sin officiella Twitter-kanal.

Att studion skulle ogilla programmet är kanske inte så överraskande: i våras stämde man BBC för att stoppa filmen, med motiveringen att man inte alls var inblandade i filmen och att det kunde skada företagets varumärke. En stämningsansökan som uppenbarligen inte fick gehör.

Från andra, mer oberoende bedömare får filmen både sågningar och ryggdunkar. I Eurogamers omdöme beskrivs Sam Houser-karaktären (spelad av Harry Potter-skådisen Daniel Radcliffe) som papperstunn, utan bakgrund eller motiv, som egenhändigt värper fram spelmotorer på beställning. Sammanfattningen är brutal:

The Gamechangers har inget intressant att säga om hur Grand Theft Auto skapades, ger ingen inblick i folket som gjorde spelet, och skummar sig igenom de kulturella konflikter det provocerade fram med djupet hos en halvt bortglömd Wikipedia-sammanfattning.

Från annat håll hörs snällare ord. Digital Spy ger tv-filmen betyget 4 av 5, trots klagomål på att karaktärerna inte hinner utvecklas och brister i dialogen. Men "filmen har en historia värd att berätta". Brittiska Metro är inne på det kritiska spåret och klagar bland annat på att GTA:s hemstad Edinburgh knappt berörs. Man ges inte heller någon bakgrund till GTA-serien eller dess upphovsmän, och slutordet är en missad chans som inte riktigt förstår sitt ämne.

Sammanfattningsvis låter som att Rockstar borde ha en rimlig chans att vinna en ny stämning, den här gången för uselt hantverk.

Skicka en rättelse