Virtual reality är framtiden, och framtiden börjar säljas under första kvartalet nästa år. Nu börjar det också stå klart hur mycket framtiden kommer kosta.

I natt svensk tid höll #Oculus VR eventet Oculus Connect i USA, och där berättade produktmanagern Nate Mitchell att Oculus Rift kommer kosta "minst 300 dollar", skriver PC Gamer. Det innebär att det svenska priset som lägst blir i trakterna av 3000 kronor.

I priset ingår Rift-headsetet, en sensor och en Xbox One-kontroll. Kontrollen kostar ungefär 500 kr om du köper den separat i butik. Företaget kommer släppa en egenutvecklad kontroll vid namn Oculus Touch, men den säljs separat och släpps först under nästa års andra kvartal.

Oculus Rift lägger sig därmed i samma prisområde som Playstation VR (tidigare Project Morpheus), som enligt ett uttalande förra veckan väntas kosta lika mycket som en ny konsol. Eller i reda pengar – 3000-4000 kronor. Återstår att se om #HTC-satsningen Vive, som ska släppas före och efter årsskiftet, hakar på.

Systemkraven bekräftas

Under Oculus Connect bekräftades de rekommenderade systemkraven för Oculus från i våras, skriver PC Gamer. Det är alltså vilka komponenter som rekommenderas för att få fint flyt, men det går sannolikt att komma undan med enklare, billigare eller äldre prylar. Nåväl, de rekommenderade kraven:

  • Intel I5-4590-processor

  • Geforce GTX 970 eller AMD Radeon 290

  • 8 GB internminne

Det går i nuläget inte att beställa Oculus Rift, och Mitchell använder #Apple för att förklara varför. Apple brukar släppa sina produkter kort efter att de tillkännages, och det är enligt Mitchell ett föredöme.

– De tillkännager den, en vecka senare kan du förbeställa den, och veckan efter skickas den. Det är den idealiska användarupplevelsen.