Mest gaming i de gröna leden, enligt undersökning.

Mijlöpartiet är det riksdagsparti med flest aktiva spelare bland sympatisörerna. 81 % av partiets anhängare uppger att de spelar minst någon gång i månaden, enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av organisationen #Sverok. Det är 20 % över det nationella genomsnittet.

Näst mest aktiva spelare återfinns bland vänsterpartister, där 73 % spelar åtminstone en gång per månad. Trea och fyra kommer moderater och socialdemokrater, där 62 respektive 61 % ägnar sig åt månatligt spelande. Folkpartister och sverigedemokrater hamnar sist i undersökningen: nära hälften av de som svarat säger att de aldrig spelar.

Snittet bland alla som svarat i undersökningen är 62 %, och med "spel" avses förutom dator-, konsol- och mobilspel även kortspel, brädspel, lajv, rollspel och liknande (dock inte spelautomater eller spel om pengar).

Deltagarna frågas också om inställningen till dator- och tv-spel, och även där är Mp-anhängarna mest positiva – 56 % säger sig ha en positiv syn på det där med digitalt spelande. Folkpartister är näst mest positiva (51 %), följt av vänsterpartister (48 %). På den negativa sidan är det närmast jämnt skägg mellan Sd (32 % negativa), Kd (31 %), Fp (30 %) och S (30 %), och det ska sägas att många valt alternativet "Varken eller/vet ej".

1000 personer har svarat på undersökningen som gjordes i juni 2015. Du hittar en sammanfattning och hela sifferexercisen på Sveroks hemsida.

Metoden har använts sen 30-talet, och granskats av forskare och haft konkurrens från andra metoder. Därför tror jag den, under rätt förutsättningar, funkar dugligt. Huruvida 1000 svenskar kan representera jordens befolkning beror helt på vad man frågar... 28/09 Vad jag förstår har det varit praxis att lägga ner sina röster i omröstningen om andra partiers budget. En bred majoritet av partierna påstådde i alla fall det under skedet som ledde upp till DÖ. Men visst, det finns säkert avvikelser från det i histori... 28/09 Nej, det är ingen förutsättning, vilket tidigare har förklarats. Så länge man lyckas välja slumpmässigt spelar det ingen roll att människor följer strömmen eller inte. Däremot uppstår problem, som DrDoom beskriver, när man inte lyckas välja slumpmässigt... 28/09 Men är en förutsättning för att vi skall kunna generalisera från ett bra urval på 1000 personer (den så kallade matematiska sanningen) , då alltså att människor är väldigt lika, och att det existerar enbart små variationer av åsikter i olika grupper,... 28/09 Du verkar inte kunna något om politik. DÖ innebar att ett block väljer att släppa igenom ett annat blocks politik tots att de saknar majoritet, bara för att stänga ute ett parti. Något sådant har aldrig hänt inom svensk politik. Det vanliga i ett sådant... 28/09 https://en.wikipedia.org/wiki/Historical_polling_for_U.S._Presidential_elections tycker jag är en bra länk för att visa att det fungerar. Ja, det finns en felmarginal på några procentenheter, men oftast prickar de in rätt resultat genom att bara fråga... 28/09 Vad gör det så svårt för dig att acceptera att opinionsundersökningar fungerar? Det finns matematiska bevis för hur ett slumpmässigt urval representerar en större mängd. Det finns 80 år av erfarenhet som gång på gång har visat att metoderna fungerar.... 27/09 Vad bra, tack för en lång diskussion!!! 27/09 Det tror jag. Jag föreslår dock att vi tar detta via PM, då vi fyller upp den här tråden med filosofiskt hurrdurr, vilket inte direkt bidrar till diskussionen kring artikeln. 27/09 Förstår du då vad jag menar? 27/09
Skicka en rättelse