– Sony har fantastiska framgångar med Playstation 4, och det har de förtjänat.

Säger Phil Spencer, chef för Xbox-avdelningen hos #Microsoft och ansvarig för att få folk att välja Xbox One framför PS4.

Spencer tog över Xbox-rodret våren 2014, ett halvår efter världspremiären för de båda konsolerna, när det stod klart att PS4:an sålde avsevärt bättre än Xbox One. Den ödmjuka tonen kommer i en intervju hos Geekwire (se nedan, sammanfattad av Eurogamer) efter 18 månader som chef, där han antyder att det kan bli svårt att sluta som vinnare när den här konsolgenerationen sammanfattas.

– Jag började med att göra uttalanden i stil med "vi vill vinna". Men jag insåg snabbt att du inte kan kontrollera mer än det du har kontroll över.

Xbox One och PS4 hade världspremiär med några veckors mellanrum i november 2013. PS4:an tog snabbt ledningen i fråga om försäljning, och så har det fortsatt. En starkt bidragande orsak var #Microsofts katastrofala pr-arbete: Xboxen presenterades som ett mediecenter snarare än en spelmaskin, och den var dyrare, ansågs klenare och den av många oönskade rörelsekontrollen Kinect var ett tvång. Därefter har företaget sänkt priset och skippat Kinecten, och man är i färd med att göra Xbox 360-spel kompatibla med One, med mera.

Även om det inte räcker för att stå som segrare när vi sammanfattar den här konsolgenerationen tar vi emot Microsofts nya strategi med öppna armar.