Ödmjuk Phil Spencer är inte säker på att Xbox One kan vinna generationskriget.

– Sony har fantastiska framgångar med Playstation 4, och det har de förtjänat.

Säger Phil Spencer, chef för Xbox-avdelningen hos #Microsoft och ansvarig för att få folk att välja Xbox One framför PS4.

Spencer tog över Xbox-rodret våren 2014, ett halvår efter världspremiären för de båda konsolerna, när det stod klart att PS4:an sålde avsevärt bättre än Xbox One. Den ödmjuka tonen kommer i en intervju hos Geekwire (se nedan, sammanfattad av Eurogamer) efter 18 månader som chef, där han antyder att det kan bli svårt att sluta som vinnare när den här konsolgenerationen sammanfattas.

– Jag började med att göra uttalanden i stil med "vi vill vinna". Men jag insåg snabbt att du inte kan kontrollera mer än det du har kontroll över.

Xbox One och PS4 hade världspremiär med några veckors mellanrum i november 2013. PS4:an tog snabbt ledningen i fråga om försäljning, och så har det fortsatt. En starkt bidragande orsak var #Microsofts katastrofala pr-arbete: Xboxen presenterades som ett mediecenter snarare än en spelmaskin, och den var dyrare, ansågs klenare och den av många oönskade rörelsekontrollen Kinect var ett tvång. Därefter har företaget sänkt priset och skippat Kinecten, och man är i färd med att göra Xbox 360-spel kompatibla med One, med mera.

Även om det inte räcker för att stå som segrare när vi sammanfattar den här konsolgenerationen tar vi emot Microsofts nya strategi med öppna armar.

Jag vill ha så lite devices som möjligt i vardagsrummet samt bra hand kontrollerså från början var det bara xbox 1 som gällde. ps4 må vara kraftfullare men det är inget sälj argument för mig. Jag gillar ms vision även om den var lite buggig i början,... 12/10 Det är inte grafikkortens utveckling som bestämmer hur lång en generation blir. Den här kan gott bli lika lång som förra. 12/10 Hoppas verkligen inte det här blir en kort generation, 10år med Ps4 ja tack 12/10 Äger ingen av maskinerna än. Men hade jag köpt en idag hade det i första hand blivit en ps4. 12/10 Jag äger en av vardera konsol. Tidigare aldrig ägt ett playstation och mitt första Xbox var 360. Måste säga att jag i dagsläget föredrar allt med PS4:an men ser mer fram emot spelen som kommer till Xbone och den nya kontrollen. Problemet är att Xbone... 11/10 Jo, men då tillhörde ju du Microsofts målgrupp! De flesta gamers gör inte det. De flesta gamers vill ha en konsol som är så kraftfull som möjligt och ett företag som satsar på SPEL - inte på tv, amerikansk fotboll och en massa andra saker som vi inte... 11/10 Processorn i både xbox1 och ps4 är inget vidare, det räcker med en ~5år gammal medelklass cpu för att matcha eller prestera över. Desamma gäller grafikdelen som är ännu sämre i xbox1. Dvs man behöver ingen monster cpu eller gpu för att få rejält mycket... 10/10 Kul och se att Microsoft säger sånt här. Något Sony aldrig skulle göra. Allt jag minns är Sony under konferenser snacka skit och backstaba Microsoft. Skönt att see hur Microsoft inte sjunker ner till Sony's nivå. :) 10/10 Tyckte att Microsoft fick oförtjänt mycket skit i början, visst de gjorde misstag men så fatala var det ju ändå inte. Samt så gillade jag den vision de hade och vart de ville att konsolen skulle bli tillsammans med deras andra plattformar. Har precis... 10/10 Har alltid haft playstation men bytte denna generation till x1 pga kompisar. Jag är riktigt nöjd med den och kommer nog fortsätta med xbox nästa generation. Jag avskydde kontrollen och ville inte ha nån annan än dual shock som jag vant mig vid under all... 10/10
Skicka en rättelse