Gårdagens explosiva nyhet om att Miljöpartiets arbetsgrupp för kulturpolitik föreslår för partiledningen att en bredbandsskatt ska införas, mottogs inte nådigt av FZ-läsarna. Och även Centerns infrastrukturpolitiska talesperson gick i taket.

Så här skriver Anders Åkesson i ett pressmeddelande:

– Miljöpartiet försöker inte ens se bortom Stockholms innerstad. Det här är totalt kontraproduktivt i en tid där vi verkligen behöver få ut bredband i hela landet. Tillgång till bredband är en nyckelfaktor om man vill att det ska gå att arbeta och driva företag i hela landet. Det här är ett totalt huvudlöst förslag som bara leder till generella kostnadshöjningar och sämre bredbandsutbyggnad.

Åkesson fortsätter med att säga att bredband är en demokratifråga, och att med det som utgångspunkt är det fullkomligt galet att det parti som har ansvar för demokratifrågor, via Alice Bah Kuhnke, står bakom idén,

– Det normala är att man höjer skatterna på sådant man inte vill ha och sänker skatterna på det man vill uppmuntra. I Trafikutskottet jobbar vi hårt för att samtliga hushåll, företag och individer ska kunna vara uppkopplad och det här förslaget går i rakt motsatt riktning. Det är förbluffande dumt.

Önskemål om att införa bredbandsskatt har kommit upp tidigare i politiken, senast 2012 då den socialdemokratiska ordföranden i riksdagens kulturutskott, Berit Högman, ville se en skatt för att beivra fildelning.