"Youtube Red existerar på grund av de verkliga konsekvenserna av adblockers".

Förra veckan lanserade Google prenumerationstjänsten Youtube Red som förutom att ta bort annonserna från Youtube även ger dig möjligheten att ladda ner videos för offlinetittande och tillgång till musiktjänsten Google Music. Efter att alla youtubers mer eller mindre blivit tvingade in i nya avtal som stödjer detta har många blivit väldigt upprörda, samtidigt som en stor del av tittarna säger saker som "jag använder adblock, det är gratis". I ett längre blogginlägg delar Felix Kjellberg med sig av sina tankar kring den nya tjänsten (som ännu inte finns i Sverige) och adblockers i stort.

Han inleder med det många kanske inte vet; att Google inte lyckas generera någon vinst på Youtube trots att tjänsten uppskattningsvis används av en miljard tittare. En del av orskaken bakom detta är såklart adblockers och enligt sin egen statistik blockerar cirka 40 procent av Kjellbergs tittare reklamen. Medan det inte direkt skadar en kanal av hans storlek kan det ha enorma konsekvenser för mindre kreatörer.

Han sammanfattar sina tankar med följande tre punkter:

  • YouTube Red exist largely as an effort to counter Adblock.

  • Using Adblock doesn’t mean you’re clever and above the system.

  • YouTube Red exist because using Adblock has actual consequences.

Som en sajt som också lever till största del på intäkterna från reklam är adblockers såklart ett knivigt problem. Vi hoppas också att ni som tidigare blockerat vår reklam kan ge oss en ny chans nu när vi blivit en del av Geeks Publishing och den senaste tiden endast haft reklam som är direkt relevant för dig som besökare, från avsändare såsom Webhallen, Inet, Dustin, Comic-Con, Max-Gaming och Intel.

Jag slog av Adblock för första gången idag efter den här Artikeln. Youtube = Reklam på varenda JÄVLA klipp, extra störande på mobilen. Det är dessutom helt felmixxade, det är som på TV när reklamen har jätte hög volym, skräninga röster värdelös mixing... 31/10 Adblock har kommit att bli som ett andra antivirus för mig. Så mycket skit jag sluppit få i min dator tack vare det. För övrigt låter det som den gamla vanliga snyftaren om hur dummm man är som blockerar reklam. Svaret är detsamma; 95% av all reklam gör... 31/10 Det stämmer inte, oskippbara reklamfilmer på YT kan vara max 30 sekunder långa, fast oftast är dom kortare. Om dom är skippbara eller inte är något annonsören väljer, inte youtube och definitivt inte dom som lagt upp filmerna. Dom skippbara är så klart... 30/10 Tjusigt intro! 30/10 Många som inte fattar att reklamen är den enda orsaken till att de kan avnjuta ett relativt kostnadsfritt internet ser jag. Tragiskt. 30/10 Sidor som jag besöker frekvent(däribland FZ) har jag tagit bort från adblock, annars är det alltid på. 30/10 Reklambanners på sidan, ovan eller nedan är en sak. Helsideannonser, popups och inklipp före/mitt i ett klipp kan jag inte stå ut med dock. Adblock är på och kommer så förbli. 30/10 När det gäller vanliga reklambanners är jag likadan, men det är svårt att ignorera existensen av popups och reklamfilmer som spelas innan det man vill se (som på youtube). 30/10 Om man hade sluppit stöta på obligatoriska 2:50min reklam trailers innan ett klipp på ~2minuter så kanske färre hade använt adblock haha :) 30/10 Har aldrig använt adblock och kommer aldrig använda adblock på Youtube. Man måste ju lida av något om man stör sig på några sekunder reklam. :) Dessutom ska ju kreatörerna ha betalt, inget konstigt med det. Men kan tänka mig att generation gratis vill... 30/10
Skicka en rättelse