Efter nästan exakt två år på marknaden, och efter ett par månaders sluten betatestning, är det i dag dags för den första stora uppdateringen av Xbox One.

Microsoft har börjat rulla ut den dryg 1 GB stora systemuppdateringen, som förärats namnet New Xbox One Experience. Om du ställt in konsolen på automatiska hämtningar sker det... well, automatiskt, men den kan också hämtas manuellt genom att gå in i systeminställningarna och välja "Uppdatera". Framåt kvällen släpps också den efterlängtade uppdateringen som gör ett antal Xbox 360-spel spelbara på Xbox One.

Dubbeltryck Xbox-knappen för att få fram snabbnavigeringsmenyn.

Uppdateringen innehåller ändringar i bläddringen, hastigheten och nya navigeringsgenvägar. Den nya Xbox One-upplevelsen har trimmats och en del menyer är enligt Microsoft uppemot 50 procent snabbare. Menynavigeringen har gjorts om och fungerar nu också vertikalt. Ett dubbeltryck på Xbox-knappen öppnar en snabbnavigeringsmeny med kvick åtkomst till kommunikation, bild- och filmverktyg, inställningar, delning med mera.

360 = 1

Bakåtkompabiliteten är gratis och gäller inledningsvis strax över 100 Xbox 360-titlar (hela listan här). Du aktiverar spelet genom att stoppa skivan i konsolen, vilket startar nedladdning av spelet. Om du köpt det över nätet finns det med i en lista över dina tillgängliga spel, varifrån du startar nedladdningen. Ytterligare ett par hundra spel ska tillkomma inom några månader.

Två generationer Xbox.

Spelen emuleras av Xbox One-hårdvaran, och allting ser ut och fungerar som om du spelade på en 360-konsol – med bonusen att Xbox One-funktioner som att spela in film och kommunicera med andra är tillgängligt. Funktionen är också plattformsoberoende, så att säga: det går utmärkt att spela multiplayer med/mot folk även om några kör original-360:n och andra emulerat på Xbox One. Det krävs förstås fortfarande Xbox Live Gold-abonnemang för att spela online.

Menyerna ska svara upp till 50 procent snabbare, menar Microsoft, och vi håller med om att de svarar betydligt kvickare än innan uppdateringen.

Undertecknad fick en snabb genomgång av uppdateringen av svenska Microsoft häromdagen, och frågade då om frameraten är densamma när spelen emuleras på Xbox One. De var inte helt säkra och kunde därför inte lämna några garantier – du får helt enkelt testa och se.