Tolv svenska e­sportorganisationer har skapat en gemensam värdegrund.

Som de flesta vet kan klimatet i onlinespel stundtals vara väldigt tufft. Hårda ord och förolämpningar är inte ovanligt och för många, särskilt yngre spelare, kan det vara avskräckande att ge sig in på en server. För att komma till bukt med detta problem har Sverok, tillsammans med elva andra organisationer verksamma i svensk e-sport, tagit fram en gemensam värdegrund.

Syftet med denna är att sätta upp gemensamma etiska regler för både spelare och arrangörer. Man vill också ge föräldrar till barn som spelar online konkreta tips om hur de ska närma sig och förstå barnens e-sportande. Saker som "spela tillsammans" och "åk på LAN", något som kan verka naturligt för oss som själva är uppväxta med spel men som inte är en självklar inställning hos många.

– Det känns otroligt bra att branschen kommer samman för att lyfta frågor kring mångfald och inkludering, det här är ett unikt samarbete som har möjlighet att skapa verklig förändring, säger Alexander Hallberg, orförande för spelhobbyförbundet Sverok.

Du kan läsa hela värdegrunden på satsningens hemsida eller beställa den i pappersformat.

Det är skillnad på konstruktiv kritik och ren bashing. Ålder har inget med att tåla kritik att göra. Jag vet 40-50 åringar som inte klarar av det. Ska dom sluta spela då på internet? Jag säger inte att vi ska censurera nånting. Folk bör bara lära sig... 26/11 Ditt exempel haltar, en ignore-funktion rättar till problemet precis på den nivån det är relevant - För de som bryr sig. Du störs exempelvis av chatten, varsågod att ignorera den du stör dig på alternativ stänga av chatten. Den stör dig, inte någon anna... 26/11 Att sätta på ignore är lite som att måla över rost. Det försvinner inte för det. Det du föreslår är kanske effektivt för stunden men dom vill göra en mer permanent långtidslösning. Sverok är inte påverkade av rådande regering. Dom har inget att säga til... 26/11 Otroligt trist initiativ. En individuell ignore-funktion ger så oerhört mycket mer än en massa riktlinjer man "bör" rätta sig efter. Känns särskilt trist att läsa dokumentet när man ser hur starkt politiskt färgat det är, den politiska agendan lyser sta... 26/11 Snacka om att ta åt sig. Det handlar om att respektera alla människor inom e-sport oavsett. Det är inte bara för HBTQ personer utan att göra e-sporten mer accepterande och att alla oavsett bakgrund eller ålder ska känna sig välkommen och inte backa från... 25/11 Jag som bisexuell man är så jävla trött på allt sånt här skit. Det är precis det här som gör att jag känner mig exkluderad, inte att nån 12-åring kalla mig "fag" när jag skjutit honom. "Åååh, de stackars bögarna och tjejerna måste få ett vadderat rum... 25/11 "E-sporten i sig har få begränsningar när det kommer till vilka grupper som kan inkluderas i verksamheten, det är en av e-sportens styrkor. Ändå är till exempel kvinnor och HBTQ-personer kraftigt underrepresenterade. En av de största orsakerna till det... 24/11 "Hårda ord och förolämpningar är inte ovanligt och för många, särskilt yngre spelare, kan det vara avskräckande att ge sig in på en server." Jag skulle nog säga att det inte bara gäller yngre spelare. Jag är 35 och känner likadant ibland. Jag tycker om... 24/11 EXAKT! Har spelat spel online i 15 år och har aldrig sett så mycket skitsnack som nu. Ska det vara så svårt att vara trevlig... 24/11 skjut mig, för faaan. 24/11
Skicka en rättelse