Mörka moln vid horisonten, men rapporter tyder på att en viss hobby går mot strömmen.

Computer Sweden rapporterade i veckan att det ser nattsvart ut på pc-marknaden. Nättidningen skriver att "den pc-död som varit i annalkande de senaste åren fortsätter att gäcka och knäcka branschen och pc-tillverkarna."

Analysbyrån IDC meddelar att försäljningen av ny-pc kommer att rasa hela 10 procent under det fjärde kvartalet. Men är det verkligen så att pc:n tappar i relevans? Såklart inte. Det visar sig nämligen att användarna inte överger sina burkar, utan istället helt enkelt väntar längre med att byta ut dem.

Sweclockers skriver att försäljningen av hårdvara anpassad för pc-spelande kommer att ligga på ungefär samma nivå 2015 som 2014. Och det är särskilt försäljningen av högupplösta skärmar som driver försäljningen. Skärmarna i sin tur driver på den övriga komponentförsäljningen, då spelarna som investerat i en dyr skärm såklart vill ha hårdvara som kan visa upp spelen i all sin prakt.

Samtidigt ser vi hur systemkraven för spel verkar stabilisera sig, och hårdvarutillverkarna ser sig såklart om efter det som ska ge nästa stora uppgraderingslyft. Kan det bli VR?

Hur gör du? Brukar du köpa nya speldatorer, eller uppgraderar du själv efter behov? Rösta nedan, och diskutera i kommentarsfältet.

Agreed. Att uppgradera till DDR4 är meningslöst, något som jag vill göra, men har tvekat på länge, då det inte finns någon anledning till det. 13/12 Det har som sagt inte skett något stort hopp på ett tag. Fick en PC tidigt 2005 som var ganska topp då med enkärnig 3.4 Ghz, 1 GB RAM och en Radeon X800 XL. Två år senare kom Crysis och jag kunde knappt spela det på Low. Det som skedde var intåget av... 13/12 Så du köper en dator år 2014 med ett 1,5GB 760, och betalar 9 000 kr för den, och tycker att det är en bra affär när du ett år senare måste byta ut grafikkortet? Grattis, du har just visat vilken typ av människor det är som tycker det är en bra affär... 13/12 Värst vad du ska gnälla, jag köpte den för den fyllde mina syften för den stunden, sluta bete dig som att du blir kränkt. Inte precis det är omöjligt för mig att köpa mig ett nytt, och få kasta ut någon tusen extra är väl ingen skillnad på vad många här... 13/12 Som jag tolkar detta så gäller det mer att "standard" PC marknaden dyker och inte entusiast/gamer marknaden. För om man inte är entusiast och bygger med det senaste delarna så står väl marknaden ganska still. Har man en dator med t.ex första generations... 13/12 Enda som gör någon större skillnad nuförtiden, är grafikkorten. Var så enormt stor skillnad från år till år från 1995-2005 , när datorhastigheterna närmast dubblerades varje år! 13/12 Jag har även haft fractal design, det är bra dock inte lika trevligt att bygga i som antec p280 imo. Fördelen med fractal design är ju att det är stilrent som bara den. Filtret du gillade finns på antec p280 också, sånt filter brukar finnas på de flesta... 13/12 Processorerna har blivit bättre under de senaste åren, men det är processorkraft som man inte har någon nytta av i spel som blivit mer grafiktunga mjukvaror. Steget från Westmere till Sandy Bridge var enormt på många sätt och jag är tveksam till om vi... 13/12 Så det du säger är att du betalade överpris för en dator som du nu måste lägga ut ett par tusen till på för att den skall klara alla spel? Låter ju smart. 12/12 Tack till båda! Efter att ha kollat runt lite så fastnar jag helt klart för Fractal Designs R5...bara att man kan dra ut det undre dammfiltret framifrån är ju guld värt! Tjejen sitter dessutom bredvid mig med en R4'a, så... ^^^ Tyvärr så är det nog mitt... 12/12
Skicka en rättelse