Långt borta är tiden då det snackades om "fyrkantiga ögon" och att hjärnan förtvinade av datorspel. Istället har det börjats med seriös forskning i ämnet. En av de senare studierna kommer från University of California och rör hur vårt minne påverkas av tredimensionella spel.

– Det verkar som om datorspelen har en gynnsam effekt på hjärnområdet hippocampus, som har vårt minne att göra. Särskilt platsminnet och lokalsinne att göra, säger Dane Clemenson från University of California till Sveriges Radio.

De har låtit en testgrupp spela en tredimensionell del ur Super Mario-serien och en annan har satts framför tvådimensionella Angry Birds. De båda grupperna fick sedan göra ett minnestest utformat för just hjärnområdet hippocampus.

Resultatet visar att de som spelar tredimensionella spel får bättre minnet, till skillnad från de som spelade tvådimensionella Angry Birds där ingen förbättring kunde ses. De har även gjort ett test på hängivna spelare och preseterar extra bra på testet.

University of California kommer nu gå vidare med hjärnavbildningar för att se om det ger synliga förändringar av spelandet.

Nu är ju hjärnan lite mer avancerad än så, den har en förmåga att använda lärdomar från ett område och applicera det på ett helt annat område. Spelar du nya FPS och lär dig kartorna där så tränar du samtidigt upp hjärnans förmåga att lära sig nya kartor... 18/12 Spel förbättrar minnet? BS, jag har aldrig känt mig mer senil och hjälplös, och jag är 30 år. 18/12 Fast nu snackade ju jag om att träna hjärnan så den kommer i så bra form som möjligt och inte att bli bäst på ett enda spel. Hjärnan mår bäst av att utföra olika sysslor och problemlösningar. Om du spelar ett och samma spel hela tiden så blir det till... 17/12 Lägger du sedan spelen på hyllan i några veckor så är du tillbaks på ruta ett igen. Du blir bara bra på det du för tillfället håller på med, inte allt som är runt omkring. Inlärning handlar om att kunna hantera situationer med blider, det är så minnesex... 17/12 Att jag lär mig hur banor ser ut och hur man ska sikta i ett FPS spel hjälper mig inte i vardagliga sysslor. Det hjälper mig endast att förstå hur liknande spel skall spelas. Jag har spelat FPS spel sedan barnsben och går jag bort någon vecka så måste... 17/12 Du förstärker dina reflexer och reaktionsförmåga betydligt bättre genom att spela spel som CS, medans pusselspel förstärker andra delar av hjärnan, som t.ex minnet, hur snabbt vi tänker, koncentration osv. Det bästa är att variera spelandet genom att... 17/12 Jag tror det motsatta. Jag tänker att spel som CS aktiverar betydligt större del av hjärnan än enkla mobilspel, även om mobilspelen är av den "intelligenta" varianten. 17/12 "Spader-Husen" i Super Mario Bros 3 borde väl ändå räknas? 17/12 Du övar kognition och perception, vilket kan underlätta inlärning av andra saker. Men jag tror faktiskt att man tränar hjärnan mer av att spela spel som Candy Crush och AlphaBetty, än vad man gör när man spelar D3, CS osv :) 16/12 Så länge jag får skjuta så blir minnet mitt bättre. xD 16/12
Skicka en rättelse