I somras släpptes #Rocket League som snabbt blev en riktig framgångssaga. Miljontals spelare har laddat hem spelet som går ut på att spela fotboll med racingbilar, med ofta tokroliga matcher och situationer som resultat. Spelet släpptes dock som gratisspel till PS4 för de med Playstation Plus-prenumeration, och vissa har undrar hur mycket pengar utvecklarna #Psyonix Studios egentligen har dragit in. Svaret är: mycket.

Nästan 50 miljoner dollar (426 miljoner kronor) har de tjänat enligt The Wall Street Journal, vilket förstås är smått fantastiskt om man jämför med utvecklingskostnaden på runt 2 miljoner dollar (17 miljoner kronor). Summan visar också att det går att tjäna fina pengar på att initialt ge bort sitt spel gratis (de har dock alltid tagit betalt för pc-versionen) och sedan sälja enbart kosmetiska prylar: kartor och spellägen dyker titt som tätt upp i gratisuppdateringar för alla.

En rolig anekdot från WSJ-artikeln är att det faktiskt var Universal Pictures som kontaktade Psyonix för att få in DeLorean-bilen från Tillbaka till framtiden i spelet. Vilket onekligen är ytterligare ett tecken på framgång och populäritet.

Missa inte heller att det under en begränsad tid går att spela ishockey i Rocket League.

Jag hade älskat om det här att spela med hockeypuck inte vore begränsat! :( 19/12 Men släpptes spelet verkligen gratis? Sony betalar väl en slant för varje nerladdning som spelen generar via PS+? Gratis för användaren, absolut. Men att se det som ett bevis på att det går att släppa ett spel gratis och sedan generera mycket pengar i... 19/12 Mycket mycket välförtjänt!! Kändes som en stöld att "få" ett sånt mästerligt spel med ps+ så jag kände mig tvingad att köpa allt krimskrams trots att det inte intresserar mig det minsta. Så då har man ju varit med och bidragit till succén åtminstone (bå... 18/12 jävligt roligt spel, mycket bättre än jag hade anat innan jag spontant köpte det. maxbetyg alltså. extremt starkt rekommenderat 18/12 Ett "en match till"-spel deluxe. Men det gör oftast inget, med tanke på att en match oftast tar 5 minuter, om man inte räknar med övertid. Bara att köpa, går att spela kortare stunder också! 18/12 Alltså, PS4 + spel är INTE gratis. De kräver en motprestation, i detta fallet en prenumeration. Vad man kan säga är att spelen ingår i abonnemanget. Dessutom, de hade knappast släppt det till Sony utan att få något tillbaka. Pengarna Sony betalar utgiva... 18/12 Nyheten i sig är väl bra men titeln får en ju att tro att ni ser rocket league som det första (och bästa) exemplet på detta... Det stämmer ju knappast. 18/12 Har inte vågat prova detta för att jag är rädd för att bli beroende. Spelet verkar påverka folk som heroin :O 18/12 Tycker att detta spelet är sjukt kul att spela med vänner, kan varmt rekommendera för dem som inte testat det ännu :) Snabba matcher, man fastnar enkelt i timmar av "bara några matcher till" 18/12 Amen! Bra spel säljer. 18/12
Skicka en rättelse