Sonys konsol har stora likheter – och några olikheter – med en vanlig pc.

Hackergruppen Fail0verflow har lyckats få en Linux-version att fungera på Playstation 4. Man har lyckats köra icke-signerad kod (alltså kod som inte är godkänd av #Sony, vilket normalt krävs) på PS4:an, och det hela demonstrades under mässan 32C3 (står för 32nd Chaos Communication Congress) som gick av stapeln i Hamburg i mellandagarna.

Här är en film som visar vad gruppen gjort:

Gruppen beskriver PS4:an som nära besläktad med en vanlig pc, fast med en del betydande skillnader. Det går t.ex. att få fart på 3d-accelererad grafik, och man tror att det rör sig om månader snarare än år innan någon får både indie- och storspel att fungera på PS4:an utan Sonys inbladning.

Fail0verflow, som tidigare hackat såväl PS3:an som Wii och Wii U, planerar att släppa filer som låter intresserade och kunniga att själva köra Linux på sina PS4:or. Man tänker däremot inte släppa exploitsen, och definitivt inga hackade spel.

I slutet av förra året skrev vi om att en annan grupp lyckats jailbreaka PS4:an, och därmed var det möjligt att köra egen firmware på maskinen. Det hacket krävde dock en utdaterad firmware-version. Återstår att se vilka konsekvenser de nya tricksen betyder för konsolen, och om Sony lyckas hindra att det går att köra piratkopierade spel på den. Vi lär få återkomma i frågan.

1) Du har rätt, det är lite upp till var och en. 2) och 3) Ok, tack för informationen, bra skrivet. Nästan framför allt glad för att du skrev vänligt och informativt istället för att det blev ett flamewar. Creds till dig :) 06/01 1) Det beror mycket på definitionen av 'gamer' och på gamern i fråga. Behöver man spela senaste AAA-titlarna för att vara gamer? Exempel på några spel jag personligen spelar ofta som marknadsförs med Linuxstöd: EU4, CK2, Dota2, War Thunder, KSP, Star... 05/01 Men det var i princip det du skrev. Hursomhelst så är det väl inte så konstigt att det bästa sättet att spela de flesta Windows-spelen är på... Windows? Är det det man vill spela är det väl bara köpa en PC och skaffa Windows till den. Tilläggas skall... 05/01 Såtillvida det inte finns kod i ROM någonstans i konsollen som kontaktar mamma så finns det ju ingen möjlighet för Phony att hålla rätt på maskinerna. 05/01 Tänkte inte på det :). 05/01 Att man kan köra Linux på en annan plattform spelar väl ingen roll, det som driver dessa hackare är att få Linux att fungera på plattformar det inte redan funkar på. Ser man tillbaka på PS3 så var den ointressant för Linuxhackarna från början eftersom... 05/01 Vill man köra Linux är det billigare och bättre köpa en bärbar dator. Kan inte Sony se om konsolen är jailbreakad? Blev inte ps3 bannade? 05/01 Jag trodde det var mer eller mindre underförstått att jag inte menade "det finns inga spel till Linux" utan "om man vill kunna ha det största utbudet av spel så är Windows enda alternativet. Som sagt ovan, visst finns det spel till MacOS och Linux också... 05/01 Lämnar en liten länk här :) http://store.steampowered.com/search/?os=linux 05/01 Det är väl klart att det är storslaget. Att knäcka säkerhetssystemet på en konsol ur den senaste generationen (vilket torde vara svårast hittills då tillverkarna bör lära sig av sina tidigare säkerhetsmissar) och dessutom få en Linux-distribution att... 05/01
Skicka en rättelse