Svårt val mellan kvalitet och att nå så många som möjligt, uppenbarligen.

#Oculus Rift släpps i slutet av mars och kostar skjortan. Över 6 800 kr får du hosta upp för en Rift och fraktkostnaden, vilket är det dubbla mot utvecklingsmodellerna och mer än många väntat sig. Och inte helt överraskande hade även utvecklarna gärna satt ett lägre pris.

Det sa Oculus vice produktchef Nate Mitchell under hårdvarumässan CES i Las Vegas förra veckan. Venture Beat påpekade att Riften är allt annat än billig, och Mitchell kommenterade saken så här:

– Den är dyrare än vi ville att den skulle vara. Men faktum är att vi säljer den för tillverkningskostnaden. Det har vi alltid varit öppna med. Vi går jämnt upp på hårdvaran. Målet är inte att tjäna tonvis med pengar. Vi vill sätta VR i händerna på så många människor som möjligt.

Mitchell fortsätter med att kommentera varför Rift kostar så mycket som den gör.

– Vi har alltid optimerat för komponenter av högsta möjliga kvalitet. Vi har lagt mycket tid på att utveckla specifik tracking-teknik, specifik display-teknik, ergonomin, industridesignen. Allt det här har tagit lång tid att ro i land. Och allt det fungerar i Rift.

Han öppnar också för lägre pris i framtiden.

Med tiden, när industrin skalar... det här är en helt ny produktkategori. Ofta är toppskiktet av en ny produkkategori dyrt. Priset kommer sjunka med tiden, när produkten når ut till fler människor. Det är konkurrens, uppenbarligen. Det kommer hjälpa oss också. Det här är början på allt sånt. Vi är stolta över den produkt du får för 599 dollar.

Oculus Rift släpps alltså den 28 mars. Om allt går som det ska får den innan sommaren är slut konkurrens av både HTC Vive Pre och Playstation VR. Den förstnämnda får releasedatum (och kanske pris) i slutet av februari. Sonys PS4-exklusiva Playstation VR ska enligt tidigare uppgift ska nå marknaden första halvåret och kosta "som en spelplattform", vilket med tanke på avsändaren kan tolkas som i trakterna av priset för en PS4. Det vill säga 3 000-4 000 kr.

http://m.focustaiwan.tw/news/ast/201601120023.aspx Stämmer detta så kommer det bli en tung uppförsbacke för VIVE. 15000 spänn är mycket pengar för en sån här pjäs. Speciellt när det finns en annan "leksak" som nästan är likadan för 7000 kr. 13/01 Som allt highend kostar det mer i början , minns första normalstora plasma tvn på expert för 70 000kr , tror inte de satte en vinstmarginal på 90% för att jävlas. De kostade mycket mer att tillverka då än nu. Och en sak som jag vet kostar skjortan är... 13/01 Nu vet jag inte om du blandar ihop mig med någon annan. Du får nog skaffa glasögon eller läsa mitt inlägg igen. Jag skrev bara att jag inte tror att tillverkningskostnaden är så pass hög eller att de inte vill tjäna pengar.. Sen skrev jag ett förslag... 13/01 Fast nu var det precis det du föreslog. Hur ska du nu ha det? Får Oculus lov att ta betalt så att de inte går i förlust för sålda maskiner eller inte? Jag hoppas du är medveten om att en av anledningarna till varför den är så dyr är på grund av behovet... 13/01 Ja det skulle vara surt om gamers krävde det, där håller jag med. 13/01 rätt surt är bara förnamnet, det är arrogant och fullständig vanföreställning a lá konstprojekt i narcissism av dessa gamers som på allvar anser att de har rätten att få Oculus så billigt som möjligt till den grad att det inte duger med att den säljs... 13/01 Undrar hur mycket pengar som Facebook har bidragit med och hur mycket som kommer från Kickstarter. De kan ju dra av ks-pengarna från uträkningen om att gå med förlust då det är pengar de inte själva bidragit med. 12/01 Förklara då detta för dig själv: http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2014/08/11/why-its-perfectly-fine-if-microsoft-has-lost-400m-on-xbox-one/ (jag vet redan det svaret bakom Microsofts strategiska prissättning) 12/01 Exakt. För en person som arbetar och har ett någorlunda bra betalt jobb så är detta ingen stor summa. Jag har inte råd att köpa en sån här varje månad, men det är inte vad de ber oss att göra heller. 12/01 Kan tänka mig att det är dyrt och man inte har råd med det när man fortfarande går i skolan. Vänta tills du har ett jobb så känns det inte lika dyrt Jag hade inga problem att beställa riften för det priset 12/01
Skicka en rättelse