Kan uppkopplade datorer på internetcaféer vara jämförbara med spelautomater? Kanske. Ingen vet säkert, men kammarrätten i Jönköping har efter två års utredning kommit fram till att ägaren till ett nätcafé i Örebro med tolv uppkopplade datorer måste söka tillstånd hos Lotteriinspektionen, detta för att de är publikt tillgängliga och kan jämställas med exempelvis flipperspel.

Osäkerheten om hur det hela ska tolkas är dock stor och Gunilla Paulsson-Lindberg, ansvarig på Lotteriinspektionen, säger att syftet inte är att stoppa uppkopplade datorer genrerellt, utan att skydda ungdomar (underförstått från att spela bort pengar). I nuläget finns alltså ingen allmängiltig praxis för vad som gäller, men om lagen får genomslag på bred front lär åtskilliga internetcaféer få stryka ordet "internet" i namnet.

Tack till NaZGuL för detta #nyhetstips!
Varför ska det kosta pengar att få ett tillstånd? I det här fallet skulle det alltså innebära att caféägaren skulle hosta upp 24000:- vartannat år för att få ha sina tolv datorer. Jag tror inte att man blir särskilt rik på att driva ett internetcafé och... 03/06 Jag tror inte det har med beroende att göra. Jag förstår inte heller vad dom har för grund för att ha en sådan lag. Efterspelet från allt detta kommer bli grundlösa anklagelser om just beroende, men att beroende skulle vara den aktuella anledning är fel... 02/06 Vad har internet med det här att göra? Varför jämför man med flipperspel och sen endast berör internetuppkopplande spel? Det handlar ju om en helt annan typ av beroende och seriöst, skulle den här lagen ha kommigt så skulle den ha gjort det för 10 år... 02/06 "- Det känns bra. Jag tror att datorkaféerna måste renodla sin verksamhet. De som inte vill söka tillstånd måste göra så att man inte kan spela på datorerna." Ok, vem måste jag gå och slå vett i huvudet på? RENODLA sin verksamhet!? Jag som tyckte hela... 02/06 På GP's sida stod det att licens kostar 2000kr i per förströelsemaskin. LOL. Staten vill ha cash, inte fan bryr sig dom om de ungdomarna som spelar lite datorspel. Edit: Sorry RazorShard... såg inte ditt inlägg. Hamnade direkt på sida 2 från newssidan. 02/06 Tillståndens okrönta fristad! Ännu ett tecken på äkta svensk byråkrati när den är som bäst! 8) 02/06 Mja, kan tycka att det hade varit OK om det hade varit på stabila grunder, men det är det knappast nu. Antaganden, och det bygger man inte förtroende på. Så det är 50/50 från min sida. 02/06 Läser man lagtexten för "stop-i-peng-spel" så är det märkligt att ingen observerat detta tidigare. Självklart, anser jag, skall samma regler gälla för Internet Cafér. Vad är det egentligen för skillnad? Till er som hänvisar till storebror fasoner säger... 01/06 Det verkar som om svenska myndigheter har varit på studieresa i Kina eller nåt. :down: Men det här kommer de snart att få släppa, när de i Bryssel får höra talas om det. 01/06 F*n vilka idioter det finns i Svergie. 01/06
Skicka en rättelse