EU-direktiv kan leda till 16-årsgräns för Facebook, Instagram och Snapchat.

Sverige kommer införa en åldersgräns för användning av sociala medier. En ny lag kommer kräva att du är som yngst mellan 13 och 16 år gammal för att få använda till exempel Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat.

Det säger konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT, och förklarar att lagen är en anpassning till EU:s dataskyddsdirektiv som presenterades i december.

SVT frågar Bolund om det kan bli 16-årsgräns för sociala medier i Sverige:

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns, säger Bolund. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna.

Dataskyddsdirektivet sägs vara framtaget för att värna EU-medborgarnas personuppgifter och ge enhetliga regler för att förenkla handel.

Lagen ska vara genomförd inom två år. Var åldersgränsen för sociala medier hamnar är ännu inte beslutat, men den landar alltså mellan 13 och 16 år. Dock utesluts man inte från att använda sociala medier om man är yngre, men målsmans tillstånd kommer krävas. I alla fall om man vill vara lagen till lags.

Facebook har redan i dag 13-årsgräns för att använda tjänsten, och enligt reglerna görs inga undantag. Så här står det under punkt 4.5: "Du får inte använda Facebook om du är under 13 år."

Ett par stora frågor återstår att lösa innan lagen klubbas, till exempel en definition av vad sociala medier är. Facebook, Instagram och en del andra är vedertagna, men Youtube? FZ:s forum...? Och kanske ännu viktigare: vem ska se till att lagen efterlevs? Och hur ska det gå till?

För en sån här lär kunna kringgås:

Okej så åldersgräns på sociala medier. Men resten av internet det kan man lämna öppet? Nej det här är bara Ännu ett led i att kontrollera internet. Man gör det med ett svepskäl för det är helt meningslöst du läser inte problemet vilket är att folk måste... 31/01 Undrar om det kommer gälla helgon, lunar och såna grejer. Men knappast. Det är väl bara de moderna sociala medierna som räknas som sociala medier. Det är ingen social media om det inte refereras i kvällstidningsartiklar. 31/01 När får vi en recension på sociala medier, känns offtopic för fz! Men tack för nyheten.. finns bara på alla nyhetssiter idag 30/01 Oavsett hur gammal någon är kommer det inte förändra vad folket röstar på. Tittar vi på ledarna i flesta partier är dom valda just för att dom är bra på snacka skit. 30/01 Mobilt BankID t.ex. annars är lagen ganska så menlös... 30/01 Japp! Och höj åldern för att få rösta till 30 också. Vi hade inte haft dessa spånhuvuden till politiker i ledande positioner om människor förstod innebörden av vad dom röstade på. 30/01 Inte för att förståndet sitter i att ju äldre du blir blir du vettigare. Har stött på 13 åringar som betett sig bättre än vad en i 21+ ålder gör 30/01 hur ser det ut i sverige nu? Tycker du det är positiva saker som hänt? Eller har du bara valt att blunda och se hur sverige blivit, man behöver inte göra en lista för att se hur detta land blivit. 30/01 Har du en lista på alla bra och dåliga saker dom gjort? Så man kan jämföra liksom, och se om det totalt sätt blivit bättre eller sämre. Det lät nästan som att du gjort en sån nämligen. Och den listan måste ju efter 20 år av svenskt medlemskap vara rikti... 30/01 Ingen dum idé. Och som redan påpekats. Lös det med e-legitimation. 30/01
Skicka en rättelse