För ett tag sedan rapporterade vi att företrädare för kulturskaparorganisationer via en debattartikel beskyllde stora teknikföretag som Sony, Telia Sonera och Samsung för att inte betala privatkopieringsavgift. Nu får de svar på tal när Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, fått en artikel publicerad hos SVT Opinion.

I artikeln skriver Elm att det hela snarare är en fråga mellan Copyswede och svenska konsumenter, och att "kulturskaparna i artikeln på ett beklagligt sätt är lockade av Copyswedes förföriska locktoner". Elm menar att privatkopieringsersättningen var rimlig i en tid då kassettband och VHS-kassetter var standard, då de nästan bara användes för privatkopiering.

Nu är dock situationen en annan och mobiltelefoner, datorer och surfplattor används inte främst för privatkopiering, enligt Elm. Istället är det tjänster som Spotify och Netflix som präglar konsumenternas vanor, och där får ju kreatörerna betalt. Dessutom är materialet i dessa tjänster svårkopierade för gemene man.

Läs artikeln för att ta del av hela resonemanget.

Därför att det t.o.m går fortare att tanka hem en film än att gå till hyllan och hämta ta fram den. Så om jag vill ha en film med mig på platten under resan till fjällen så är det absolut snabbare att tanka hem alla filmer via torrents än att rippa dom... 24/02 Ojdå. Skrev fel. Skulle stå piratkopiera :). Huvudet tänkte på ett ord och händerna på ett annat haha :). 24/02 Om man vill göra en privatkopia åt sig själv av en film man äger, varför skulle man göra det via en torrent? 21/02 Jag kollade på några torrentsiter hur många som seedar svenska filmer/musik som släpps under 2015, och det var patetiskt få. Torrents är ju nästan det lättaste sättet att privatkopiera filmer man äger. Så jag tror de har rätt i att det är en försvinnand... 21/02 svårt att spela in ljud lr video från någonstans? sen när 21/02 Märkligt att så många inte kan skilja på PIRAT och PRIVAT. Jag skulle vilja veta av CopySwede och de som stödjer dessa bedragare, om vad de anser att människor PRIVATkopierar som de får göra legalt och som inte strider mot upphovsrättslagen eller någon... 20/02 Hehe, fast en "illegal copy" i det här sammanhanget skulle ju i så fall vara de du delar ut eller säljer utanför familjen och närmsta vännerna, eller hur var det nu? :) Antar att du på något sätt är "skyldig" pengar för varje mängd minnesutrymme du uppt... 20/02 Man får fanken leta länge och väl om man ska hitta något att lyckas privatkopiera i dagens läge. Kanske kan rota fram några gamla CD-skivor att ta backup på. Fast dom har jag redan betalt för att få göra kopior av...eller är man betalningsskyldig på liv... 20/02 Självklart privatkopierar man inte. Kolla på denna bild exempelvis. Det står ju klart och tydligt "do not make illegal copies of this disc" https://pbs.twimg.com/media/B06XMfiCEAAgjRj.jpg 20/02 Varje dag i Borderlands dude 20/02
Skicka en rättelse