Game Developers Conference-mässan har rullat igång så smått i San Francisco, och #AMD passade på att dra täckelsen av Radeon Pro Duo. Det är ett duktigt kraftigt grafikkort med två vattenkylda Fiji-grafikkretsar inklämda på en och samma bräda.

AMD flaggade för kortet redan sommaren 2015, med releasen planerad till i höstas. R9 Gemini, som det då väntades heta, flyttades fram i väntan på virtual reality-lösningarna HTC Vive och Oculus Rift, och när det nu dyker upp igen är inriktningen flyttad från konsumenter till främst VR-utvecklare. Och prislappen speglar det: 1500 dollar kommer det kosta när det släpps under årets andra kvartal.

Radeon Pro Duo motsvarar gissningsvis att köra två Crossfire-kopplade Radeon Fury X, med fördelen att det bara tar en kortplats. Nackdelar är att det kostar mer än två Fury X-kort (som finns från ca 6 500 kr/st) och att det bara har 4 GB minne. Det använder hela tre 8-pins PCI Express-stromkontakter.

Specifikationer har ännu inte släppts, men hos Sweclockers sammanfattas allt i en smidig tabell.

Både AMD och #Nvidia tros sjösätta nästa grafikkortsgenerationer, byggda med nya, mindre kretsar, under årets andra halva. Men i går kom ett rykte om att Nvidias nästa lösning, kanske kallad Geforce GTX 1080, kan landa redan i juni.