Virtual reality är äntligen här – Oculus Rift släpptes förra veckan, och nästa lanseras HTC Vive. Underhållningsbranscherna står givetvis redo med våld och sex, två alltid urstarka dragplåster för nya underhållningsformer.

I ett yttrande till Socialdepartementet menar Statens medieråd att man bör få ansvaret för åldersmärkningen av VR-relaterat material. För spel sköts åldersmärkningen normalt av PEGI, en europeisk organisation vars bedömningar är frivilliga att följa. Men Medierådet, som bland annat granskar hur unga påverkas av nya medier, menar att VR fungerar som en kombination av film och spel, och därför vill man själva sköta granskningen. Vilket skulle innebära lagstadgade åldersgränser istället för frivilliga.

2011 övertog Statens medieråd övertog ansvaret för granskning av film från gamla Statens biografbyrå, vars uppgift var att censurera film. Utöver det anvarar Medierådet alltså för hur unga påverkas av nya medier, och man anser alltså att VR-upplevelser ingår där.

Vi har utan framgång sökt Medierådet för en kommentar.

Uppdatering: april april!

Nej. 03/04 Med det så menar jag att jag tvingas spela spel som passar 14 åringar när det. Om det fanns en lag kunde passat 18 och över. Och då menar jag i hela värden. Det känns som det är så iaf. 03/04 Jo men visst finns det "censur" i sverge. Allt måste bara framföras i rätt media hela tiden. Om VR blir vuxen stämplat redan från början så kommer det fler vuxen spel till det mediet. Med censur så menar jag påtvingad åldersgräns och ja hela värden påve... 03/04 Skyller du alltid allting som inte passar dig på feminism? 03/04 Ibland är det svårt att se skillnaden när det kommer till modern feminism. 03/04 Alla är medvetna om att det är ett aprilskämt va? 03/04 Svaret är nog att det är väldigt enkelt (och billigt) att kasta upp en lag som påbjuder åldersgräns och sedan ser det ut som om att du som politiker tar frågan på allvar för gör någonting. Samtidigt kan alla kassa föräldrar avsäga sig ansvar för uppfost... 03/04 En omedelbar reflektion är ju hur i helvete de hade tänkt att detta skulle fungera? Proxyservrar och i princip samtliga digitala tjänster i utlandet. Fullständigt meningslöst. 03/04 Åldersgränser hit och dit när det kommer till våld och sex känns så otroligt omodernt med tanke på att varenda liten unge springer omkring med smartphones och full tillgång till allt härligt innehåll på nätet. Kanske borde börja på allvar fokusera på... 02/04 Lite som att påstå att det finns ingen diskriminering i Sverige för att det är olagligt ;) (Jag tror inte han menar att Sverige har en lagstadgad censur utan snarare att det finns en indirekt sådan.) 02/04
Skicka en rättelse