Det sägs att någon drabbas av en stroke var 17 minut i Sverige. Stroke eller hjärnblödning betyder att man fått en blödning i hjärnan som ger skador beroende på var den inträffar. Problem med tal och motorik är vanliga effekter. Umeåbaserade Brain Stimulation vill nu göra rehabiliteringen roligare och mer stimulerande med hjälp av VR-teknik.

– Idag vet man att hjärnan är plastisk och har en fantastisk förmåga att reparera sig själv om den tränas intensivt. Detta gäller även om det gått flera år sedan skadan. Vi vet att läkningen underlättas om träningen är stimulerande och rolig. Det är där VR och gamification kommer in, berättar Helena Fordell som är grundare till Brain Stimulation och neurolog vid Umeå Universitetssjukhus.

Första spelet som släpps är Rehatt, vilket är en enklare form av pusselspel. Med hjälp av speciella glasögon och med en specialanpassad joystick skall patienten lösa pussel. Hur detta kan se ut ser du i filmen nedan.

Enligt Brain Stimulation själva kan man se resultat redan efter 15 timmars arbete i spelet. Rehatt utvärderas just nu av stroke-kliniker i Sverige. Om allt går vägen väntas en större lansering.