VR-våren står i full blom, men #Oculus Rift har det tufft. VR-headsetet lanserades den 28 mars, men på grund av komponentbrist har det stora svårigheter att nå ut till köparna. Här på FZ väntar vi på besked om var vårt utlovade exemplar håller hus.

Häromdagen skrev Uploadvr om oroande uppgifter i användaravtalet: det tillåter Oculus och "relaterade företag" som ägaren Facebook att samla in data om vad användarna gör.

Det handlar om vad du spelar och vilket material du tar del av via Rift, men också vilka enheter du använder, din ip-adress, installerade program, var du befinner dig och dina fysiska rörelser när du använder Rift. Dessutom är programvaran ständigt igång i bakgrunden. Användaravtalet säger att den insamlade informationen används för att skicka marknadsföring till användarna, och för att mäta hur användarna svarar på marknadsföringen.

I ett uttalande till Uploadvr förklarar Oculus vad delarna i avtalet betyder. Man säger att man inte kommer dela informationen med Facebook. I alla fall inte i nuläget.

Facebook äger Oculus och hjälper till att driva några Oculus-tjänster, exempelvis delar av vår infrastruktur. Men vi delar inte information med Facebook i nuläget. Vi har inte annonsering än och Facebook använder inte Oculus data för annonsering.

Det lutar alltså ganska kraftigt åt någon form av riktade annonser i Oculus Rift framöver. Och det väcks frågetecken kring riskerna kring den här typen av datainsamling. Avner Levin, chef för kanadensiska The Privacy & Cyber Crime Institute, manar till försiktighet när vi godkänner såna här användaravtal, skriver CBC.

Vi tror att vi just nu förstår vad de [avtalen] innebär, men språket i dem är väldigt flexibelt. Det finns en uppsjö kategorier här som plötsligt kan framstå som väldigt inkräktande på några av våra kanske mest privata stunder när det gäller hur vi använder den här sortens teknik. Så det här är sånt som folk behöver oroa sig för.

I klartext: var medveten om vilka avtal du godkänner om du tänkt kolla vuxenlekar med Rift.

Du måste inte värna dina rättigheter eller din integritet, men andra tycker sånt spelar roll, och deras inställning måste anses den vuxnare. Så ta det lugnt med att kalla det för överreaktoner. 11/04 Umm, bilden....är det Putin? 08/04 Skillnaden är ju att du i stor utsträckning kan välja vilken information du vill dela med ett företag. Och om du vill dela. Statlig övervakning har inte direkt någon opt-out 08/04 Nämen titta! Överreaktioner i FZs kommentarsfält. Om de paranoidare personerna här läste genom avtalen de gått med på hos Google, Youtube och Steam hade de aldrig kunnat sova igen. Skämt åsido är det inget allvarligt. Till exempel måste vissa tjänster... 08/04 Om Facebook äger grejerna så är det ju självklart dom övervakar och samlar in data, det borde ju vara rätt självklart med tanke på att det är lite det dom gör. 08/04 Tysk bögporr är fortfarande inte helt ok! INTE helt ok! 08/04 Har folk redan glömt Edward Snowden? En hjälte som avslöjade att framförallt USA och Storbritannien övervakar sina invånare och samarbetar med både Google, Microsoft, Apple och Facebook för att få ut information "om det krävs". Sverige är knappast sämre... 07/04 Ser inte hur det här skiljer sig från tex. Windows 10. Man är ganska naiv om man tror att Oculus kommer att göra någon skillnad i hur mycket ens liv är kartlagt, de verkliga 'hoten' är källor som inte har ett användaravtal och de är många. 07/04 Det som skrämmer mig mest är möjligheten att registrera allas åsikter. Allt fler tjänster har möjligheten att se allt man gör på sin tv, mobil, dator, surfplatta med mera. Räcker att en president eller ledare för ett land bestämmer sig för att göra sig... 07/04 Jag tycker den här typen av skrivelser dyker upp i princip i alla mjukvaruavtal (utan att lägga några aspekter på det). Personligen tror jag att det har mer att göra med att olika avdelningar på företag inte vet vad den andra gör. Den juridiska avdelnin... 07/04
Skicka en rättelse