Pewdiepie-kollegan beskriver utvecklingen som en "självuppfyllande pessimism".

Mark Edward Fischbach, mer känd under smeknamnet Markiplier, har gjort videos på Youtube i över fyra år och har lyckats samla ihop över 12 miljoner prenumeranter. Sedan en tid tillbaka ingår han i Pewdiepies eget nätverk Revelmode.

I en färsk videodagbok pratar han hur Youtube har förändrats de senaste åren. Han beskriver det som en självuppfyllande pessimism. Hur oskrivna regler börjar formas som stryper kreativiteten. Att det blir mindre communitykänsla och mer huggsexa om tittarna vilket skapar onödigt drama. Istället för att skapa innehåll man själv tycker om följer man bara trender eller attackerar andra.

När jag läste första stycket kände jag att vi kanske fokuserade på lite olika tidsperspektiv. Håller helt med om att om man ser till det längre tidsperspektivet är utvecklingen positiv. Om man däremot ser vad som hänt senaste tio åren kan man lätt dra... 15/04 Jobb som jobb. Varför ska musik kosta pengar? Det är ju bara en snubbe som står och gapar i en mikrofon, så varför är inte musik gratis? Varför är ditt jobb "såklart" värt att få betalt för? Jag känner folk som lägger ner 60-80 timmar i veckan på att... 15/04 Häxjakten var ju ett extremt exempel förstås, men jag kan ju bara utgå från mig själv och den värld jag växte upp i och på det stora hela så är det väldigt mycket mer tolerant nu vad gäller avvikande åsikter och livsstilar än vad den var för 15 15-20... 15/04 Min Åsikt är!!11! Nja.. Alltså Internet har påverkat mycket i vårt samhälle men jag tror inte att det går att se vart vi är på väg under den korta tid vi har haft med internet. Jag letar fortfarande efter en ny klassiker som Du sköna nya värld och 1984... 15/04 Den rösten kan man inte skämmas över! 15/04 På det stora hela tror jag nog att folk vågar ifrågasätta mycket mer än vad de gjorde för 50 år sedan, 100, 200, 300, etc år sedan. Det är ju inte som att du blir bränd för att vara en häxa om du har ett udda intresse. Det som händer nu jämfört med 10... 15/04 Exakt. Ingen vågar ifrågasätta något längre. Alla samlar simulerade "godhetspoäng" till höger och vänster. Jag kan varmt rekommendera "The Rubin Report" på Youtube. Väldigt befriande att se en begåvad journalist/komiker gå sin egen väg och våga låta sin... 15/04 Det är ju bara för att de slutar göra videos som de vill göra, utan ser det som deras primära inkomst. Youtube hade varit mycket bättre om man inte kunde tjäna pengar på det. Det känns som att de tänker att "har man inte miljoners med visningar kan man... 14/04 Ja jag jobbar som snickare och vill ju såklart få betalt för det. Skulle jag skapa en youtubekanal där jag sitter och gapar framför en webcam skulle jag inte förvänta mig några pengar för det. Skulle du? 14/04 Hur sugen är du på att jobba gratis? Varför förväbntar sig alla bortskämda jävlar att folk som skapar skall göra det gratis? Då ska väl böcker och filmer vara gratis också? Och sjuksköterskor ska inte få betalt, inte byggnadsarbetare heller, de giriga... 14/04
Skicka en rättelse