Sedan några månader tillbaka har det frekvent dykt upp uppgifter som tyder på att Sony planerar att lansera ett uppgraderat Playstation 4, skämtsamt kallad Playstation 4,5 eller PS4K. Redan från starten har det snackats om att den nya konsolen ska kunna spela upp 4K-filmer, något dagens maskin inte orkar med, men det har också funnits uppgifter om att spel ska kunna utnyttja den extra kraften.

I den kanske mest uttömmande läckan hittills (via Giant Bomb) får vi bland annat veta att den nya konsolen har kodnamnet Neo och kommer att ha följande specifikationer.

Redan från oktober måste alla spel som släpps till Playstation 4 även ha stöd för det nya formatet, ett "base mode" och ett "neo mode" som de uttrycker det. Spel som körs i det sistnämnda läget ska kunna utnyttja den utökade beräkningskraften och minnesbandbredden för att erbjuda stabilare bilduppdatering och mer effekter. Sony är dock, om dokumentet är äkta, väldigt tydliga med att Neo inte kommer att få några exklusiva titlar och utvecklare får inte skilja på plattformarna mer än i det visuella. Man verkar väldigt mån om att inte dela upp användargrupperna.

Playstation VR nämns enligt Giant Bomb inte alls i dokumentet så Sony verkar fast belutna om att även dagens Playstation 4 ska kunna köra virtual reality. Priset för Playstation 4,5 ska enligt dokument landa på $399.