Ända sedan Windows 10 lanserades i somras har det varit gratis att uppgradera till det för den som äger Windows 7 eller 8. Men den 29 juli försvinner chansen att gratisuppgradera, och det kommer kosta dig från ungefär 1000 kronor att köpa en Windows 10 Home-licens.

Men ingen som kör Windows 7 eller 8 lär ha kunnat missa erbjudandet att uppgradera: Windows 10 är ökänt för sina många, lätt påträngande påminnelser om saken. De som inte vill ha Windows 10 kan i alla fall glädja sig åt att det är slut på tjatet när gratiserbjudandet löper ut. Drygt två månaders tjat kvar, alltså, sen är det lugnt.

Windows 10 släpptes för den breda allmänheten den 29 juli 2015, och det togs emot av både hyllningar ohc skäll. Hyllningarna gäller att det är mer "Windows-artat" än Windows 8 (var det någon som gillade den slopade Start-menyn...?), att det är snabbt och har ett utökat säkerhetstänk. Samtidigt vänder sig många mot att det förser Microsoft med mycket användarinformation, att det inte är särskilt öppet (spel som säljs i Windows Store är Windows 10-exklusiva och saknar många grundläggande funktioner pc-spelare förväntar sig) och att det tvingar på användarna vissa uppdateringar.

Windows 10 återfinns i 300 miljoner aktiva enheter, uppger Microsoft. Är du en av dem, eller håller du dig till något annat operativsystem?