Gratiserbjudandet aktivt i ett år.

Ända sedan Windows 10 lanserades i somras har det varit gratis att uppgradera till det för den som äger Windows 7 eller 8. Men den 29 juli försvinner chansen att gratisuppgradera, och det kommer kosta dig från ungefär 1000 kronor att köpa en Windows 10 Home-licens.

Men ingen som kör Windows 7 eller 8 lär ha kunnat missa erbjudandet att uppgradera: Windows 10 är ökänt för sina många, lätt påträngande påminnelser om saken. De som inte vill ha Windows 10 kan i alla fall glädja sig åt att det är slut på tjatet när gratiserbjudandet löper ut. Drygt två månaders tjat kvar, alltså, sen är det lugnt.

Windows 10 släpptes för den breda allmänheten den 29 juli 2015, och det togs emot av både hyllningar ohc skäll. Hyllningarna gäller att det är mer "Windows-artat" än Windows 8 (var det någon som gillade den slopade Start-menyn...?), att det är snabbt och har ett utökat säkerhetstänk. Samtidigt vänder sig många mot att det förser Microsoft med mycket användarinformation, att det inte är särskilt öppet (spel som säljs i Windows Store är Windows 10-exklusiva och saknar många grundläggande funktioner pc-spelare förväntar sig) och att det tvingar på användarna vissa uppdateringar.

Windows 10 återfinns i 300 miljoner aktiva enheter, uppger Microsoft. Är du en av dem, eller håller du dig till något annat operativsystem?

De sade även att man aldrig skulle behöva mer än 640 KB RAM. 07/05 SteamOS och Linux :) Win10 är bara för de som låter sig luras på privatliv o pengar. 07/05 Kommer vara fortsatt lojal till Windows 7! 07/05 Jaha, det var därför jag fick ultimatumet på kontorsdatorn att antingen uppdatera nu eller bestämma en tid då den skulle göra det självt senare... Blev tvungen att låta den uppgradera sig till Windows 10 då. 07/05 Läste att folk har problem då det stod i användaravtalet att licensen gäller datorns livstid, så uppgraderar du något så anses den förbrukad och går inte att köra längre. 07/05 Litar du på allt dom säger? 07/05 Det jag tror är att man måste installera och aktivera, väl inne i windowset. Det har med andra ord inget med nedladningen att göra. Det är utifrån det lilla jag kunde samla ihop från interwebsen. Får se, får väl hålla ut till 29e Juli sen i värsta fall... 07/05 Bra fråga. Men laddar du ner Win10 nu, innan den kostar, så är den väl din, gratis? Men jag är inte säker. Kanske måste du installera den ändå före sista juli? Någon som vet? 07/05 har sökt interwebsen mellan himmer o jord! har en fråga som jag inte kan hitta svaret till. - kan man säkra sin kopia utan att uppdatera? isfl hur? sätter stor pris på om någon vet svaret. jag vill förr eller senare uppgradera till Windows 10 från min... 06/05 Fast annars så kan man ju klicka på rutan i aktivitetsfältet, så får du upp alternativ, och bland dom så finns "nej tack"! Rutan finns kvar, men den låter bli att tjata. Och man kan ändra sig. 06/05
Skicka en rättelse