Grafikkortet Geforce GTX 1080 avtäcktes i helgen, och de första testerna tillåts dyka upp inom kort. Men siffror från testning har läckt ut, och de pekar på ett kort som tar ett par rejäla prestandamässiga språng framåt. Videocardz har publicerat uppgifter från testning med benchmark-programmet 3DMark, och om de siffrorna säger något om verkligheten har #Nvidia byggt ett monsterkort.

GTX 1080 en handfull prestandakort får bekänna färg i fem benchmark-tester. Ett snitt av dessa visar att Nvidias nykomling spöar allt och alla. Företagets nuvarande värsting, GTX Titan X, presterar 79 procent så bra som 1080-kortet. Det snarlikt prissatta GTX 980 Ti landar på 76 procent i snitt, och #AMD:s toppkort Radeon R9 Fury X når 73 procent. Andra siffror på samma sajt visar att det finns gott om prestanda att plocka in via överklockning.

FZ testar Geforce GTX 1080 för fullt. Vi kan inte säga när vi publicerar resultatet, men det blir som du säket förstår innan kortet lanseras den 27 maj.

Riktpriset för Geforce GTX 1080 är 699 dollar för den första versionen som kallas ”Founder’s Edition”. Den följs av billigare versioner från allsköns tillverkare i juni, då även lillebror GTX 1070 släpps. Det senare kortet sägs leverera prestanda i klass med GTX Titan X och ha en prislapp kring 4000 kronor.

Konkurrenten AMD levererar sin nya grafikkortsgeneration kring Computex-mässan i slutet av maj. Där ryktas det om rejäla prestandaökningar och bättre energieffektivitet.

Ljuva framtid!