Olyckskorpar som kraxat om döden för datorn som spelplattform fick igår på näbben från #Microsoft. Under den pågående [[Gamefest]] i Seattle har det varit mycket snack om konsoler men när Skip McIlvaine intog talarstolen var det istället datorer som fokus låg på. Microsoft säger sig vilja satsa lika hårt på pc:n som på sin egna spelmaskiner - främst genom ett projekt kallat "[[Games for Windows]]" som ska knyta spelen närmare [[Windows Vista]].

I projektet ingår hårdare och tydligare marknadsföring i affärer med dedikerade demostationer för pc-spel, som konsoler haft i åratal, med märkning av spel som tillhör plattformen. För att få vara med måste dock spelen uppfylla en rad krav, uppdelade i "essentials" och "showcases". Det förstnämnda är minimumkraven och där ingår bland annat stöd för fjärrkontrollsstart i Windows Media Center och den trådlösa handkontrollen till [[Xbox 360]]. Spelen ska också fungera med Vista-funktionen Game Explorer, som ska samla all tänkbar information om dina installerade spel på ett och samma ställe.

Showcases är inte nödvändiga för att få vara med i [[Games for Windows]]-konceptet men ytterligare marknadsstöd utlovas till dem som även uppfyller dessa. Här återfinns stöd för 64-bitars processorer, Direct3D 10, dubbla skärmar och andra pc-unika funktioner.

Vilka som hoppar på tåget återstår att se, en helvild gissning är att #Halo 2 kommer att bli en av de första titlarna i konceptet då det redan annonserats som Vista-exklusivt. Risken är att mindre utgivare och utvecklare som inte har råd att implementera allt kommer att hamna i skuggan av det stora pr-maskineriet.

Då ligger du väl bra till eller? ;) 16/08 Jag syftar på att microsoft försöker köpa spel och släppa dom enbart till vista. Det anser jag är att tvinga på oss vista. 16/08 ni kommer alla att sitta på Vista till slut ändå, jag tänker på ordet ägd det ska inhandlas iaf, testat betan o den funkar fint oavsett vad jag försöker spela upp 15/08 Du MÅSTE inte köpa det för det, du har en fri vilja, det vet jag. Att klaga på Microsoft att de har ett monopol är en aningen lamt. Hur kan det vara deras fel att ingen annan kan göra ett OS som folk väljer framför deras. Varför inte klaga på Apple, IBM... 15/08 Hur vet du att det är en fiktiv begränsning? Vad jag hört, säger utvecklarna på MS att den nya omstruktureringen i Direct3D 10 från flera specialiserade shaders till mer generella, är något som skulle innebära aldeles för mycket jobb att återskapa i XP,... 15/08 Vilka DRM skydd? Jag har kört Vista Beta 2 och jag har inte märkt av något "DRM skydd"! Jag anser mig också följa Vistas utveckling rätt bra, och jag har inte hört att någon annan klagat på något DRM skydd heller. 15/08 Du kanske vill spela Halo 2 med mus & tangentbord samt skapa egna banor och moddar...:O 15/08 ja har tittat mera och mera åt linux hållet som mitt framtida os de som är synd är att många av alla spel inte stödjer linux mera än på server sidan men vi har ju wine m,m som kan emulera så man kan spela win på linux med de funkar inte så bra har ja... 15/08 "Risken är att mindre utgivare och utvecklare som inte har råd att implementera allt kommer att hamna i skuggan av det stora pr-maskineriet." Så har det ju alltid varit? Money talks 15/08 det är ju iofs sant... personligen så blir det en wii, med förhoppningen att jag fastnar som fan, då säger iaf jag hej och tack till ms och börjar med linux.... 15/08
Skicka en rättelse