Daydream är den naturliga uppföljningen på Cardboard-succén.

Tänk att en bit kartong och några enkla linser kan förvandla din smartphone till ett virtual reality-headset. Och tack vare att Googles Cardboard har varit en succé fortsätter nu satsningen på VR med Daydream, ett komplett ramverk för virtual reality-lösningar via mobilen som innefattar såväl mer grafisk prestanda som referensbyggda headsets och gamepads.

Det var under gårdagens presskonferens inför Google I/O som företaget presenterade satsningen. I och med nästa version av Android (som än så länge bara kallas N) får operativsystemet stöd för Vulkan vilket ger extra grafisk kraft. Detta kommer väl till pass i det särskilda VR-läge Daydream Ready-telefoner kommer att kunna växla till, något som också ska sänka latenser till under 20 ms.

Daydream är som sagt ett ramverk och förutom de mjukvarumässiga lösningarna har Google också designat ett referensheadset som tredjepartstillverkare kan utnyttja. Det har även en matchade gamepad som är väldigt lik den fjärrkontroll som följer med Oculus Rift. Denna kan dock känna av rörelser och kan därför användas till saker såsom fiskespön.

Flera av Googles egna appar kommer att få VR-lägen. Du kommer bland annat att kunna se filmer från Google Play i en VR-biograf, ta virtuella promenader i andra städer via Street View och se på Youtube-klipp - såväl vanliga som 360-filmer.

De första skarpa produkterna ska släppas redan i höst och redan under presentationen listades partners såsom Samsung, HTC, LG och Asus.

Skicka en rättelse