Efter månader av förberedelser, börsnoterades idag den svenska strategijätten #Paradox Interactive. Teckningskursen var till en början 33 kronor per aktie, men detta ändrades snabbt och VDn Fredrik Wester, som äger 33 procent i företaget, kan skratta hela vägen till banken.

“Det är jättebra vi hade inga förväntningar alls. Vi är väldigt nöjda"

Redan vid öppning tokrusade aktien upp med över 35 procent och utan att vara några börshajar, kan vi konstatera att det går bra för #Paradox Interactive just nu. Särskilt bra går det för Fredrik Wester, vars aktieinnehav värderas till 1,8 miljarder kronor.

Vi här på FZ äger, av moraliska skäl, inga aktier i företaget. Däremot har vi samlat våra tårar, som #Paradox-spelen framkallat, i en liten burk. Tänk att historiska strategispel skulle skapa detta imperium.

Läs på om begreppen "vinstskatt" och "procenträkning" :p 01/06 Hur många aktier är man tvungen att ha för att få det? 01/06 Samma här, fan vad trevligt! 01/06 Jag fick precis ett meddelande på Avanza att jag fått tre spel, Cities Skylines, EU4 och Crusader Kings II. Synd att jag redan har två av dom :) 01/06 "Tänk att historiska strategispel skulle skapa detta imperium."? Åjo, Paradox Interactive är väl ändå stöpta ur just Target Games och dess alla starka svenska rollspel och brädspel, långt innan de historiska strategispelen kom till. 01/06 Har du redan sålt dem? 01/06 jag hade sålt aktierna, köpt ett hus med swimmingpool i hollywood, och omgett mig med droger, ferraris och snygga brudar resten av livet. 01/06 Fast detta stämmer ju inte? Du skattar ju endast på vinsten, så om aktien varit kvar på 33kr och du sålt så hade du skattat 0kr eftersom du hade 0kr i vinst. Jag fick skatta för 45kr/aktie (alltså blir min skatt (45-33) * 0.3) = 3.6kr/aktie) så det sög... 01/06 Var väl räknad kurs? Folk som teckna via pepins var ju tvungna att registrera via en depå varav de drabbas av en vinstskatt på 30% vid försäljning. Så en kursökning på samma procent var väntat för då går de +-0 vid försäljning. Kul för dem som teckna... 01/06 Sist jag gjorde det samma och sålde så rusade bolaget på börsen dagen efter... Kan bara konstatera att man skall göra raka motsatsen mot vad jag gjorde vilket slutade med att jag lade ner istället det där >_< 31/05
Skicka en rättelse