Nyligen meddelade Telia att företaget planerar att införa högre avgifter för användare som utnyttjar sina ADSL-abonnemang mer än vad som kan betraktas som normalt. Framför allt är det fildelningstjänster som Gnutella, Direct Connect och Soul Seek som Telia identifierat som de stora bandbreddsätarna - enligt uppgift står P2P-trafiken för nära 90 procent av den totala trafiken i ADSL-näten.

Nu väntar dock hårdare tag mot fildelarna. I en intervju med Ny Teknik, avslöjar Rolf Anderfeldt, utvecklingschef på Telia Nät och Drift (före detta

Skanova) att man redan under våren kommer att börja filtrera bort trafik från fildelningstjänster genom att stänga av möjligheten att dela ut sin egen ip-adress på nätet. Dessutom undersöker man möjligheten att kunna stoppa användare som kopplar flera datorer till ett och samma ADSL-abonnemang utan att betala för det. "ADSL-abonnemanget är personligt, och ger användaren rätt att koppla in en dator samtidigt", säger Rolf Anderfeldt. "För den som vill ansluta fler datorer till abonnemanget, kommer vi att ta fram tilläggsabonnemang, som kommer att vara konkurrenskraftigt prissatta".

Enligt planerna stängs accessen till fildelningstjänsterna successivt under april och maj månad.

Läs mer på Ny teknik >>

Skicka en rättelse