I juli fyllde Windows 10 ett år, och i samband med det upphörde erbjudandet att uppgradera gratis från Windows 7 eller 8. Att färre skulle gå över till tian efter det överraskar ingen, men vissa uppgifter pekar nu mot att antalet Windows 10-användare sjunker.

I september minskade Windows 10-användarna från 22,99 procent globalt till 22,53 procent, enligt siffror från Netmarketshare som Betanews kikat på. Viktigt är att det handlar om just uppskattningar, inte faktiska siffror. Men uppskattningen stärks av Statcounters siffror, som menar att Windows 10 minskat från 24,43 till 24,42 procent i fråga om skrivbordsanvändare mellan augusti och september.

Om antagandena stämmer, betyder det att folk gått tillbaka till tidigare Windows-versioner. Det torde oroa #Microsoft rejält – man har hårdsatsat på att få användarna att överge framförallt populära Windows 7, där tanken var att samla alla användare i ett operativsystem. De ibland närmast påträngande uppmaningarna att uppgradera gratis till Windows 10 verkar inte ha lyckats – många kör fortfarande Windows 7.

De gamerinriktade Windows-användarna verkar mer benägna att köra Windows 10 (möjligen lockar DirectX 12). Enligt Steams statistik använder omkring 49 procent av användarna Windows 10, drygt 33 procent kör Windows 7 och föga älskade Windows 8/8.1 körs av ungefär 10 procent.

Microsoft meddelade förra veckan att Windows 10 körs på 400 miljoner enheter i 193 länder världen över. Har du bidragit, och vad tycker du i så fall? Rösta nedan och berätta varför i nyhetskommentarerna!