Sverigedemokraterna vill att spel ska användas för att få unga att uppmärksamma historia, natur och kultur. Partiet vill inrätta ett institut som hjälper svenska spelföretag att göra spel som "uppvisar historiska miljöer, kultur och natur i vår region". Tanken är att väcka intresse för det här fältet hos "målgrupper som annars står långt ifrån det", skriver partiet i sin skuggbudget för 2017.

Man vill se ett samarbete med spelutvecklare i de andra nordiska länderna, och spel som bygger på folksägner och mytologi. Det långsiktiga målet är att Sverige ska vara världsledande inom spelutveckling, och ha "världens skickligaste programmerare, manusförfattare, grafiker och tonsättare".

Men den befintliga svenska spelbranschen ska inte ingå i satsningen, säger partiets kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson till SVT.

– Spelbranschen får i stort funka utifrån sina förutsättningar på sitt sätt, säger Emilsson till SVT. Institutet ska ha som prioriterat syfte att genom olika incitament främja spelutveckling utifrån ett nordiskt perspektiv.

Vad tycker du om SD:s initiativ att satsa på spel som kulturell och historisk upplysning? Rösta nedan.